Izbori na KiM – koaliciji "PAN" 34,19 odsto, Srpska lista četvrta snaga

Na vanrednim parlamentarim izborima na Kosovu i Metohiji, najviše glasova osvojila je koalicija okupljena oko Ramuša Haradinaja. Među srpskim političkim snagama, prva je Srpska lista sa preko 40 hiljada glasova, odnosno devet mandata, plus jedan mandat koji su osvojili Goranci. Ostale srpske stranke, zajedno, osvojile su više od šest hiljada glasova.

U Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini pri kraju je prebrojavanje glasova. Dopisnik RTS Andrija Igić kaže da na osnovu pregledanih glasačkih listića sa 99 odsto biračkih mesta, vodi koalicija Demokratske partije, Alijanse za budućnosi i Inicijative za Kosovo sa 34 odsto osvojenih glasova.

Drugi je pokret Samoopredeljenje sa 27 odsto, a na trećem mestu je koalicija Demokratskog saveza, Alijanse novo Kosovo i Alternative sa 25,7 odsto dobijenih glasova.

Srpska lista je na četvrtom mestu sa šest odsto osvojenih glasova.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić rekao je da će ova partija biti ozbiljan i konstruktivan činilac bez koga neće moći da se formira kosovska vlada.

"Želimo da rešavamo probleme Srba koji žive na Kosovu i Metohiji i da radimo na formiranju Zajednice Srpskih opština", rekao je Simić.

S obzirom na to da niko nema više od 35 odsto glasova očekuje se da kada budu proglašeni konačni rezultati izbora, mandat za formiranje vlade bude poveren Ramušu Haradinaju.

On i ako bude imao podršku svih manjinskih poslanika ne može da formira vladu.

Ako žele da formiraju vladu, albanske stranke moraju da pronađu kombinaciju između stranaka koje su do juče pokazivale netrpeljivost a ne retko i mržnju.

Analitičari u Prištini kažu da nema stabilne vladajuće koalicije ako se zasniva na matematičkoj a ne političkoj osnovi.

"Jedini pravi pobednike je Samoopredeljenje ali oni ako imaju ambicije da učestvuju u vlasti treba da preispitaju svoje političke ciljeve koji bi bili podržani i od međunarodne zajednice", kaže prištinski analitičar Behljulj Bećaj.

Ukoliko Ramuš Haradinaj ne bude mogao da formira vladu, onda će mandat biti poveren drugoj po redu stranci a to je pokret Samopredeljenje, koji je za manadatara odredio Aljbina Kurtija.

Na Kosovu bitnu ulogu u formiranju vladajućih koalicija igra međunarodna zajednica.

Ona treba da privoli nove partnere da sarađuju oko osetljivih pitanja, kao što su demarkacija granice sa Crnom Gorom, formiranje Zajednice srpskih opština i Specijalnog suda za ratne zločine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво