Ederer: EU neće da uvozi nerešene bilateralne konflikte

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Markus Ederer istakao je da je jasno da EU ne može sebi da dozvoli da kroz proširenje uveze još jedan nerešeni bilateralni konflikt.

Ederer je rekao da, uprkos teškoćama, veruje da Srbija i Kosovo mogu da reše svoje probleme na održiv način i da postoji interes obe strane za to.

"Pozdravljamo veliku posvećenost Srbije tom procesu. Teško je sada postaviti pitanje napretka, ali se nadamo da će do njega doći što je moguće pre nakon izbora na Kosovu"“, poručio je Ederer na konferenciji "Evropa u više brzina: produbljivanje bezbednosne i odbrambene politike" koju je u Beogradu organizovao Centar za međunarodne i bezbednosne poslove - ISAC fonda.

Ederer je rekao da je Berlin jasan i kada se obraća Prištini i da su poruke vezano za sever Kosova, kao i Zajednicu srpskih opština jasne i nedvosmislene. Podvukao je da se obema stranama naglašava da ne mogu da u pregovorima pokušavaju da blokiraju jedna drugu na putu u EU.

Nemački zvaničnik je istakao važnost saradnje, naglasio i da treba podstaći ne samo razmenu ljudi i radne snage u regionu, već i pripremiti privrede zemalja za integraciju u zajedničko evropsko tržište.

"Berlinski proces nije zamena za pristupanje, već je katalizator. Regionalna saradnja je ono na čemu je EU zasnovala svoje prve početke. Ako to budete u svom regionu praktikovali pomoći će vam u integraciji u EU", rekao je Ederer.

Kada je reč o vođenju pristupnih pregovora, Ederer je rekao da nije dovoljno voditi pregovore iza zatvorenih vrata, već treba o njima redovno informisati javnost.

Ukazao je na značaj reformi u pravosuđu, dodajući da podržava ono što je aktuelni predsednik Aleksandar Vučić rekao u svom govoru u parlamentu, kao premijer, da pravosuđe i vladavina prava moraju biti na vrhu agende.

"Lično verujem da Srbija vrlo jasno sledi svoje starteško opredeljenje i imam utisak da je ono članstvo u EU. Dok se proces vodi bilo bi uputno da se Srbija više uskladi sa spoljnom politikom EU i poradi na tome", poručio je Ederer.

Govornik iz Nemačke kaže da se ne traži od Srbije prekidanje tradiocionalno dobrih odnosa sa drugim zemljama.

"Ne tražimo da pravite binarne izbore, već pre svega da pogledate šta je vaš interes, dokle želite da stignete u smislu vaših vrednosti, gde ste locirani na kontinentu, ko su vaši prijatelji i susedi. Onda mislim da će vaš izbor biti nešto u šta se nećemo uplitati i mešati", naglasio je Ederer.

On je istakao da Berlin želi stabilni Zapadni Balkan, jaku i prosperitetnu, bezbednu Srbiju, dok je Balkanu potrebna prosperitetna i jaka Evropa, koja mu neće okretati leđa, već će sarađivati.

Ajhorst: Dijalog može da uspe samo ako obe strane to žele

Direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj spoljnopolitičkoj službi Angelina Ajhorst istakla je da dijalog Beograda i Prištine može da uspe samo ako obe strane to žele.

Ajhorstova je, na konferenciji Centra za međunarodne i bezbednosne poslove - ISAC fonda u Beogradu na temu "Evropa u više brzina: produbljivanje bezbednosne i odbrambene politike", izrazila nadu da će dijalog, u kojem je učestvovala na strani EU koja je posrednik, biti uspešan jer je to važno iz bezbednosnih i ekonomskih razloga.

Posebno je podvukla da je važna saradnja u regionu, što je i osnova na kojima je bazirana EU.

Navela je da ćemo u naredne dve godine prisustvovati promeni u političkim strukturama u zemljama EU i izrazila nadu da će to biti ličnosti koje će promovisati dijalog i saradnju.

Rekla je da se, kada je reč o EU, nalazimo na jednoj "vrtešci", da jednom idemo gore, jednom dole.

Ocenila je da mediji nedovoljno izveštavaju o uspesima EU, zbog čega je kod građana prisutan negativan utisak.

Auer: Kandidati ne usklađuju odmah spoljnu politiku sa EU

Šef odseka za Zapadni Balkan u Evropskoj spoljnopolitičkoj službi Eduard Auer istakao je da se od zemalja kandidata ne očekuje da se odmah usaglase sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, ali i da mora doći do postepenog usklađivanja.

"Čuli smo da trenutno postoji 64 odsto usklađenosti Srbije sa EU. Očigledno je da postoji prostor za napredak", naglasio je Auer govoreći na konferenciji Centra za međunarodne i bezbednosne poslove - ISAC fonda koja je u Beogradu održana na temu "Evropa u više brzina: produbljivanje bezbednosne i odbrambene politike".

Istakao je da je važno da Srbija deli iste vrednosti kao i zemlje EU, kao i da je, iako nije u potpunosti usklađena sa EU, krenula u dobrom smeru.

Naglasio je da je dobro što Srbija ima dobe veze sa obe strane sveta, dodajući da je to bogatstvo koje ima implikacije na spoljnu politiku.

"Pošto Srbija želi da postane članica EU mora da razmišlja o svom položaju na razmeđu između istoka i zapada i šta to znači na putu u Uniju. EU igra određenu ulogu na međunarodnoj sceni i voleli bismo da budemo kooperativna sila na toj areni", istakao je Auer.

Evropa, prema njegovim rečima, jako ceni svoje vrednosti koje želi da deli sa svojim partnerima, a taj pristup znači da članstvo podrazumeva usaglašenost spoljne politike.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво