Selaković: Ime mandatara između 11. i 15. juna

Generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selaković kaže za RTS da između 11. i 15. juna možemo očekivati da se saopšti ime mandatara za sastav nove Vlade Republike Srbije. Uveren sam da će biti izabrana opcija koja je najbolja za Srbiju, napominje Selaković.

Nikola Selaković je u intervjuu za Dnevnik RTS-a rekao da će konsultacije sa predstavnicima izbornih lista biti obavljene u ponedeljak i utorak, odnosno 5. i 6. juna na osnovu člana 112 stava 3 Ustava Republike Srbije i člana 18 Zakona o Predsedniku Republike.

"Predsednikova je nadležnost da sasluša mišljenja predstavnika izbornih lista pre nego što Narodnoj skupštini saopšti ime mandatara za sastav buduće Vlade. Na same sastanke pozivaju se predstavnici izbornih lista počev od onih koje su osvojile najveći broj mandata u ovom sazivu Narodne skupštine, do onih koji imaju najmanji broj mandata", objašnjava Selaković.

Sve će biti završeno za dva dana?

Tako je, ti razgovori, sastanci sa svim predstavnicima izbornih lista biće okončani u utorak.

Predsednik je najavio od sutra zgusnut raspored, očekuje ga krajem nedelje i put u Kazahstan, kada možemo da očekujemo da saopšti ime mandatara?

Između 11. i 15. juna, nakon predsednikovog povratka sa službenog puta iz Astane možemo očekivati da se saopšti ime mandatara za sastav nove Vlade Republike Srbije.

Aleksandar Vučić je rekao da postoje tri opcije za premijera, jedna je da to bude neko iz SNS-a, druga iz SPS-a odnosno Ivica Dačić i treća da to bude nestranačka ličnost. Da li možete da nam otkrijete kojoj opciji je najbliži?

Predsednik je jedini koji to dobro zna, čuli ste taj stav, mislim da je stav jasan. On je, što je neuobičajno možda, još ranije izašao sa te tri opcije, a ono u šta sam uveren je da će biti izabrana ona koja je najbolja za Srbiju.

Šta Vi mislite, da li bi novi premijer trebalo da bude stručnjak ili političar?

Potpuno sam uveren da je najbolje za budućeg predsednika Vlade da bude neko ko može da odgovori jednoj dobroj, kvalitetnoj saradnji sa novim predsednikom. Aleksandar Vučić je kao predsednik Vlade pokazao da je najbolje umeo da vodi Vladu Srbije, a onaj ko će ga naslediti na tom mestu mora da bude neko ko će biti u dobroj meri i dalje njegov najefikasniji i najbolji mogući saradnik.

Vi ste istovremeno i funkcioner Srpske napredne stranke, da li ste među onima koji smatraju da bi premijer trebalo da bude iz redova najjače stranke?

Kao neko iz SNS-a, naravno da mi je uvek najbliži onaj koji je deo stranke kojoj i sam pripadam, ali sam uveren da neko ko je bio u stanju da osvoji 55,08 odsto glasova u prvom krugu izbora i bude izabran za predsednika Republike sa najvećim poverenjem građana, da je apsolutno takva osoba kao što je Aleksandar Vučić vlasna da sama izabere i kaže za koga misli da je najadekvatnije rešenje za mesto mandatara kojoj god stranci da pripada ili ne pripada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи