Vučić preuzima dužnost predsednika Srbije

Aleksandar Vučić je položio zakletvu pred poslanicima čime je stupio na dužnost predsednika Republike Srbije. Na posebnoj sednici Skupština je konstatovala ostavku Vučića na mesto premijera, čime je počeo da teče rok od 30 dana za sastav nove Vlade. Ponosan sam na rezultate koje smo postigli, rekao je novoizabrani predsednik okupljenima ispred Skupštine. Direktan prenos svečanosti na našem Internet portalu i Prvom programu RTS-a.

12.20 – Vučić se zahvalio svim prethodnim predsednicima Republike Srbije koji su dali svoj doprinos prosperitetu Srbije, a posebno Tomislavu Nikoliću koji je podržao mere vlade na putu ka oporavku.

12.05 – Pred narodnim poslanicima Aleksandar Vučić je položio zakletvu i stupio na dužnost predsednika Republike.

12.00 – Tačno u podne u salu Narodne Skupštine stigli su Aleksandar Vučić i odlazeći predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a poslanici su ih pozdravili aplauzom. U sali su i bivši predsednici Srbije i Jugoslavije i zvaničnici iz RS, kao i ministri u Vladi Srbije.

11.50 – Ponosan sam na rezultate koje smo postigli, rekao je Aleksandar Vučić okupljenima ispred Narodne skupštine i obećao da će kao predsednik čuvati mir i stabilnost.

11.10 – Skupština Srbije konstatovala je ostavku Aleksandara Vučića na mesto premijera. Određena pauza nakon koje će Vučić položiti zakletvu.

Aleksandar Vučić je u obraćanju prisutnima ispred Skupštine Srbije pre polaganja zakletve zahvalio za pruženu ljubav i podršku i za glasove koje je dobio.

"Našu lepu, najlepšu, zemlju našu, Srbiju podigli smo sa kolena, od zemlje koja je bila pred bankrotom, uredili smo finansije i polako krenuli da oporavljamo našu ekonomiju", istakao je Vučić.

Poručio je da će građani iz dana osećati boljitak i da će moći da budu ponosni na svoju zemlju.

"Gledajte u zemlju svoje dece, ne u zemlju svojih dedova. Hiljade radnih mesta smo otvorili, još mnogo posla je pred nama a kao predsednik Srbije obećavam da ću čuvati mir i stabilnost, da ću braniti budućnost naše zemlje i naše dece i da ću vas uvek voleti, narod, građane Srbije i da ću se boriti za vašu decu kao i za svoju", naglasio je novoizabrani prdsednik Srbije.

Polaganjem zakletve izabranom predsedniku Vučiću počinje da teče petogodišnji mandat. Tako će Srbija, i formalno, dobiti novog šefa države. Svečanost stupanja na dužnost održava se delom u Narodnoj Skupštini, a delom u zgradi na Andrićevom vencu.

Vučić je zakletvu položio na posebno izrađenom Ustavu Srbije i Miroslavljevom jevanđelju.

Dolazak Aleksandra Vučića u Skupštinu pozdravio je veliki broj njegovih pristalica koje su skandiranjem i aplauzima pozdravili  novog predsednika, a na Terazijama se dogodio manji incident, kako prenosi Tanjug

Ceremonija se u 13.10 seli na Andrićev venac u Predsedništvo Srbije. Vučića će, prema najavama, dočekati smotra počasne čete pripadnika garde i tri roda Vojske Srbije – kopnene, RV i PVO i rečne flotile, a načelnik generalštaba Ljubiša Diković podneće raport novom predsedniku.

Tomislav Nikolić, koji je pešice došao do Skupštine prisustvovao je polaganju zakletve u Narodnoj skupštini. Vučića će kasnije dočekati pred zgradom Predsedništva, a u njoj će mu, tokom primopredaje dužnosti, uručiti državni pečat i posebnu zastavu.

Radio-televizija Srbije ovaj svečani događaj prenosi sa velikim brojem ljudi i tehnike. Biće angažovana dvoja reportažna kola sa više od 15 kamera. 

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво