Zakletva u podne, pa primopredaja dužnosti

Polaganjem zakletve izabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću počinje da teče petogodišnji mandat. Tako će Srbija, i formalno, dobiti novog šefa države. Svečanost stupanja na dužnost održaće se delom u Narodnoj Skupštini, a delom u zgradi na Andrićevom vencu.

Sednica Parlamenta zakazana je za 11 sati, a Aleksandar Vučić će zakletvu položiti u podne. Time započinje petogodišnji mandat na mestu predsednika države.

To će učiniti na Ustavu, štampanom posebno za tu priliku koji će mu dati predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić.

Prvi put, prilikom polaganja zakletve u Skupštini – Miroslavljevo jevanđelje. A kao i u slučaju prethodnih predsednika, polaganju zakletve prisustvovaće, osim poslanika, i visoke zvanice.

Vučić će se potom obratiti Parlamentu i građanima.

Ceremonija se potom u 13.10 seli na Andrićev venac u Predsedništvo Srbije. Dočekaće ga, prema najavama, smotra počasne čete pripadnika garde i tri roda Vojske Srbije – kopnene, RV i PVO i rečne flotile, a načelnik generalštaba Ljubiša Diković podneće raport novom predsedniku.

Tomislav Nikolić će prisustvovati polaganju zakletve u Narodnoj skupštini. A potom će stari predsednik novog dočekati pred zgradom Predsedništva, a u njoj će mu, tokom primopredaje dužnosti, uručiti državni pečat i posebnu zastavu.

Aleksandar Vučić je juče podneo ostavku na mesto predsednika Vlade.

Kada je na današnjoj sednici Parlamenta, zakazanoj za 11 sati poslanici konstatuju, počinje da teče rok od 30 dana za sastav nove Vlade. Aleksandar Vučić, dužan je potom kao novi predsednik da pokrene postupak za izbor nove Vlade.

Ime novog mandatara će prema najavama saopštiti za oko dve nedelje, a taj predlog uputiće Skupštini.

Vučić je najavio da će budućeg premijera ugostiti na svečanosti inauguracije koju je njavio za 23. jun. Na tom prijemu očekuju se predstavnici Slovenije, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke i Austrije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво