Aleksandar Vučić položio zakletvu i stupio na dužnost predsednika Republike

Pobednik predsedničkih izbora Aleksandar Vučić je na svečanoj sednici u Skupštini položio zakletvu, čime je Srbija i zvanično dobila novog šefa države. "Nemam sumnju u to šta mi je činiti za Srbiju i njene građane – moram da dam bukvalno sve", poručio je predsednik. Načelnik Generalštaba, general Ljubiša Diković, podneo je raport Vučiću, a bivši predsednik Tomislav Nikolić predao mu je državni pečat i predsedničku standartu.

13.25 – Aleksandar Vučić i zvanično je stupio na dužnost predsednika Republike Srbije.

13.23 – Bivši predsednik Tomislav Nikolić predao je Vučiću državni pečat, simbol predsednika Republike, i predsedničku standartu, koju je Vučić poljubio. Nakon primopredaje, Vučić i Nikolić su otišli na sastanak.

13.20 – Načelnik Generalštaba, general Ljubiša Diković, predao je raport predsedniku Vučiću i uverio ga da je stanje u zemlji redovno.

13.15 – Predsednik Srbije je napustio Skupštinu i uputio se, u pratnji gardista, ka zgradi na Andrićevom vencu. 

12.45 – Uz izvođenje pesme "Vostani Serbije", završena je svečana ceremonija. Čestitke novom predsedniku prvi je uputio Tomislav Nikolić.

Ovde možete pročitati ceo govor predsednika Vučića

12.25 – Nemam sumnju u to šta mi je činiti za Srbiju i njene građane – moram da dam bukvalno sve, poručio je Vučić.

12.05 – Pred narodnim poslanicima Aleksandar Vučić je položio zakletvu.

Aleksandar Vučić je zakletvu položio držeći desnu ruku na Ustavu Srbije, koji je posebno izrađen za ovu priliku i koji mu je dala predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić, i na Miroslavljevom jevanđelju – najstarijoj srpskoj knjizi.

Nakon polaganja zakletve, Vučić je zahvalio svim prethodnim predsednicima Republike Srbije koji su dali svoj doprinos prosperitetu Srbije, a posebno Tomislavu Nikoliću, koji je podržao mere Vlade na putu ka oporavku.

Vučić je rekao da ne može da nađe dovoljno reči da objasni strah i nadu koje oseća dok preuzima dužnost predsednika. Znam da su mi potrebna dela mnogo više nego reči i da će mi sud biti izrečen kada budem završio mandat, naglasio je predsednik Srbije.

"Dela su potrebna više nego reči, a konačna reč i sud će biti rečeni kad budem završio sa ovom dužnošću", naglasio je predsednik Srbije na svečanosti u Skupštini.

Istakao je da na mestu predsednika nema sumnju u to šta mu je činiti za Srbiju i njene građane: "Moram da dam bukvalno sve, a neću dobiti bukvalno ništa osim suda koji će ostati u istoriji."

I možda to nekom izgleda malo pošto istorija ne predviđa sankciju, kaže Vučić dodajući da "taj sud predstavlja najveću opomenu i uputstvo za sve ono što moram da uradim".

Moje je da Srbiju, našu otadžbinu, naše ishodište i naš san, učinim boljom, srećnijom, sigurnijom i bogatijom zemljom, rekao je Vučić.

"Ne mogu to sam. Potrebno nam je svima zajedništvo. Ja ću svom svojom snagom raditi na zajedništvu", naglasio je predsednik Srbije ističući da je ispunio sve svoje političke ambicije, da je na izborima oborio sve rekorde te da "nema šta više da dohvati na tom nebu".

Biografiju predsednika Aleksandra Vučića možete pročitati ovde 

"Ali to zajedništvo je potrebno Srbiji i svakom čoveku u njoj, zato što od naše mogućnosti da prepoznamo cilj i podnesemo napor zavisi da li ćemo uopšte imati budućnost. Rasparčana, podeljena Srbija potpisuje akt da je mala i oslobođena nade u bolje sutra", ukazao je Vučić. 

Poruke za region

Vučić je poručio da će raditi na uspostavljanju mira u regionu, da će sa svima razgovarati i insistirati na dijalogu i kompromisu. "Mir i stabilnost su za mnoge izlizane reči, ali biće srž mog budućeg političkog delovanja", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je čitav region sistem spojednih sudova. "Možemo da se povežemo, izgradimo puteve i mostove, učimo jedni od drugih i dovedemo investitore, da stvorimo region u kojem su razlike prednost a ne osnova za sukobe", kaže Vučić.

Svima u regionu je poručio: "Hajde da stvaramo poslove, jer oni stvaraju nas, dosta smo se sahranjivali, vreme je da se rađamo."

Rekao je da je to program sa kojim će krenuti po regionu.

Vučić je naveo da će čuvati integritet Srbije, ali da će uvek prihvatiti razgovore sa kosovskim Albancima jer se time čuvaju Srbi.

Svečanosti u Skupštini prisustvovali su poslanici, članovi Vlade, predstavnici diplomatskog kora, verski velikodostojnici, predstavnici Republike Srpske i bivši predsednici Srbije i Jugoslavije, kao i ostale zvanice.

Vučić se po polaganju zakletve uputio do zdanja na Andrićevom vencu, gde je sedište predsednika Republike. Na putu do zgrade Predsedništva, predsednik je prošetao kroz špalir gardista Vojske Srbije i mladih u narodnim nošnjama, i razgovarao sa okupljenim građanima.

Ispred zgrade na Andrićevom vencu upriličena je smotra počasne čete pripadnika Garde i tri roda Vojske Srbije – kopnene, RV i PVO i rečne flotile, a načelnik Generalštaba Ljubiša Diković podneo je raport novom predsedniku i izvestio ga da je stanje u zemlji redovno.

Dosadašnji predsednik Tomislav Nikolić sačekao je Vučića na ulazu u zgradu na Andrićevom vencu. Nikolić mu je u svečanoj sali, simbolično, predao državni pečat koji se stavlja na akte koje potpisuje predsednik i predsedničku standartu.

Standarta je posebna zastava kvadratnog oblika sa belim rubom i romboidima u crvenoj i plavoj boji i grbom u sredini, koja označava prisustvo predsednika, a pored predsednika Republike, može je koristiti i predsednik Narodne skupštine. 

U kabinetu budućeg predsednika na ovaj način će biti pokazano poštovanje prema državi, tradiciji i pravnim tekovinama.

Aleksandar Vučić je juče podneo ostavku na mesto predsednika Vlade, a poslanici su ostavku konstatovali na posebnoj sednici Skupštine.

Radio-televizija Srbije je ovaj svečani događaj prenosila sa velikim brojem ljudi i tehnike. Bila su angažovana dvoja reportažna kola sa više od 15 kamera. 

Prema Ustavu Srbije, mandat predsednika traje pet godina. Predsednik Republike, prema najvišem državnom aktu, izražava državno jedinstvo Republike Srbije. U njegove nadležnosti spada predstavljanje države u zemlji i inostranstvu, proglašavanje zakona, predlaganje kandidata za predsednika Vlade Srbije, nosioca funkcija, postavljanje ambasadora, primanje akreditivnih i opozivnih pisma, davanje pomilovanja i odlikovanja.

Predsednik Republike komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво