Dačić: Pored BIA i pripadnici velikih službi u Makedoniji

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da su, pored predstavnika srpske BIA u Makedoniji, bili pripadnici drugih velikih, prekookeanskih službi, a da nije primetio da je Makedonija zvala njihove ambasadore da pita šta su oni tamo radili. Dačić kaže da još uvek nije bilo reči o tome ko će biti premijer Srbije.

"On je obavljao svoj deo posla, ne može da vam, na osnovu novinskih napisa, smeta srpski predstavnik, a na osnovu drugih, da vam ne smetaju američki, nemački, francuski i drugi", rekao je Ivica Dačić novinarima u Beogradu.

Na pitanje o ulozi oficira BIA u Sobranju i navodnoj umešanosti Miroslava Lazanskog u propagandu u korist Nikole Gruevskog, Dačić je rekao da ne zna ništa o tome, a da, kada je reč o onome što se već događalo, ambasadorka Makedonije već je imala razgovor u Ministarstvu spoljnih poslova.

"Taj razgovor je bio veoma korektan, nije bilo pominjanja nekih mera koje bi bile preduzete", rekao je Dačić, navodeći da zbog profesionalnosti i korektnosti ne želi da govori o detaljima.

Dačić je istakao da je oficir BIA u Makedoniji o svom kretanju i o svemu o čemu je razgovarao obaveštavao oficire za vezu makedonske vlasti i da je imao sastanke tim povodom.

"Ovde je zanimljiva druga stvar. Kako su neki mediji pisali, kao i naš predstavnik BIA, pored njega na istom mestu bili su predstavnici drugih velikih službi, i prekookeankih i evropskih, pa nisam primetio da je Makedonija zvala njihove ambasadore da ih pita šta su oni tamo radili", rekao je Dačić.

"Srbija je rešena da probleme rešava dijalogom"

Vlada Srbije će nastaviti principijalnu borbu za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, odlučno će se suprotstavljati nagoveštajima formiranja tzv. vojske Kosova i drugim pokušajima učlanjenja u međunarodne organizacije, poručio je Dačić, dodavši da srednjovekovni manastiri i njihova oprema ostaju prioritet.

Dačić je na obeležavanju Dana srpske diplomatije istakao i da će Vlada ostati posvećena nastavku pregovora sa Evropskom unijom, daljem razvoju dobrosusedskih odnosa i vojne neutralnosti.

"Učestali susreti visokih srpskih zvaničnika sa svetskim liderima potvrđuju da Vlada Srbije ide sigurnim koracima sa čvršćim povezivanjem sa dosadašnjim prijateljima i stvaranju novih odnosa sa zemljama sa kojima ne delimo isto mišljenje o pojedinim pitanjima, razumevajući različitosti u mišljenjima i stavu", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da su početak 20. i 21. veka obeležile diplomatske borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta i objektivnog sagledavanja činjenica.

"Srbija je čvrsto rešena da nesuglasice i probleme rešava dijalogom i drugim diplomatskim sredstvima, sa osnovnim ciljem očuvanja regionalnog mira i stabilnosti. Srbija je još jednom pokazala da poseduje kapacitete za pragmatično i odgovorno delovanje", rekao je Dačić.

On je primetio da se diplomatija malih zemalja sve više suočava sa dilemom praćenja globalnih trendova ili gotovo ničega. 

"Bitna posvećenost istim ciljevima, ne ličnost" 

Dačić je rekao da još nije bilo reči o tome ko će biti premijer Srbije, ali da je najbitnija posvećenost ciljevima Vlade, a ne personalno rešenje. 

Posle obeležavanja Dana srpske diplomatije, Dačić je rekao da treba da se izabere najbolje rešenje, a da će aktuelni predsednik Vlade i izabrani predsednik Aleksandar Vučić o tome najolje razmisliti i obaviti razgovore sa svim političkim strankama.

"Ovde nije bitno personalno rešenje, bitne su dve stvari: da li smo svi posvećeni istim ciljevima i da li smo posvećeni obavljanju tog posla na najbolji način", rekao je Dačić, navodeći da na tom mestu mora biti neko ko će aktivno učestvovati i posvetiti se tom poslu.

Na pitanje kako procenjuje svoje šanse da bude premijer i na podsećanje da je rekao da je to malo verovatno, Dačić je naveo da je to nebitno, mada mu "sve to po kladionicama izgleda simpatično".

Kaže da još nije nastupila situacija da neko od Vučića preuzme vođenje Vlade, što će se desiti nakon polaganja zakletve.

"Po zakonu, prvi potpredsednik Vlade ga zamenjuje u obavljanju dužnosti. Nadam se da će to veoma kratko trajati i da će uslediti izbor nove vlade", rekao je Dačić.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи