Vučić: Rad u Vladi zahteva posvećenost, veliki rezultati u ekonomiji

Aleksandar Vučić je na sednici Vlade, kojoj je poslednji put predsedavao u svojstvu premijera, ministrima poručio da je rad u Vladi prilika da pokažu šta znaju. Dodao je da je reč o poslu koji zahteva posvećenost, a ministrima je kao oproštajni poklon dao knjige. Još nije doneta odluka o novom premijeru, rekao je Vučić nakon sednice i dodao da će njegovoj predsedničkoj inauguraciji prisustvovati veliki broj najviših državnika iz regiona.

Odlazeći premijer i izabrani predsednik Srbije održao je poslednju sednicu Vlade kao njen predsednik i poručio da je zadovoljan i presrećan što je obavljao taj posao.

Mandatar za sastav nove vlade još nije poznat, a spekuliše se da će najveći broj ministara zadržati mesto i u novom kabinetu.

Vučić je poručio ministrima da je rad u Vladi prilika da pokažu sve što znaju, i da je to posao kojem moraju biti posvećeni 24 sata.

Rekao je da su služili interesima Srbije, energijom, posvećenošću, predanošću prevazilazili probleme i ostvarili ciljeve, i dodao da je presrećan i zadovoljan što je sa njima radio u Vladi.

Vučić je nakon sednice rekao da će sutra podneti izveštaj o svemu onome što je Vlada radila, ali je istakao da će reći i šta smatra da su zadaci Vlade.

Dodao je da će najteže biti očuvati disciplinu i odgovornost u trošenju novca jer ne sme da se troši više nego što imamo. "Ne više od onog što ima, ne sme da se izlazi svima u susret", poručuje Vučić.

Prema nezvaničnim najavama, Vučić će za dva dana, 31. maja, položiti zakletvu i preuzeti dužnost predsednika Srbije.

Do izbora novog premijera, Vladi bi, u skladu sa zakonom, trebalo da predsedava prvi potpredsednik Ivica Dačić, u svojstvu vršioca dužnosti premijera.

"Veliki rezultati u ekonomiji" 

Vučić je istakao da je Vlada Srbije ostvarila velike rezultate u ekonomiji i ukazao da će prosečna plata na kraju godine iznositi 455 evra. Poručio je da će sutra govoriti o objektivnim rezultatima Vlade.

Kazao je da je poslednje tri godine uložio mnogo truda, energije, rada i napora, mnogo vremena...

"Značajno više vremena sam proveo u Vladi nego kod kuće ili na svim drugim mestima zajedno, ali koga briga da li ja nešto osećam ili šta, već ljude interesuje šta oni osećaju", istakao je Vučić odgovarajući na pitanje kako se oseća posle poslednje sednice koju je vodio nakon tri godine provedene u Vladi.

Dodao je da, kada se krenulo u fiskalnu konsolidaciju, niko nije verovao da ćemo sa 357 evra doći na 404 evra prosečne plate danas.

Prema njegovim rečima, to su rezultati sadašnje, ali i prethodnih Vlada, i one koju je vodio Ivica Dačić.

"To su rezultati koje će neko drugi da baštini. Vlada će ovu godinu završiti sa 445 evra prosečne plate. To je rast od 20 odsto uprkos merama fiskalne konsolidacije", objasnio je Vučić.

Naveo je da to sve govori koliko se dramatično razvijala ekonomija.

"Na to možete biti samo ponosni, kao i na to što smo sačuvali mir i stabilnost. To su rezultati, ono što piše na semaforu", naveo je Vučić rekavši da nisu slučajne pohvale MMF-a, Svetske banke i drugih, te ni činjenica da će doći toliki broj predstavnika država na njegovu inauguraciju.

Na inauguraciji najviši državnici regiona – priznanje Srbiji

Izabrani predsednik Aleksandar Vučić kaže da će na njegovu inauguraciju doći veliki broj šefova država i vlada zemalja regiona, te da očekuje da to budu gotovo svi najviši državnici u okruženju.

"Na inauguraciji 23. juna imaćemo do sada najveći broj predsednika, šefova vlada, ministara spoljnih poslova koji će doći. Očekujem iz regiona da gotovo svi dođu, jer su mir i stabilnost u regionu deo moje politike", objasnio je Vučić novinarima.

Istakavši da je politika mira i stabilnosti, koja je važna za ekonomski razvoj, izuzetno bitna i za dalji rad Vlade, poručio je da očekuje dolazak najviših predstavnika iz Slovenije, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, ali i Grčke i Austrije.

"To je do sada najveće priznanje, ne za mene već za našu zemlju. Mislim da mi to bude i najvažniji deo politike u budućnosti", naveo je Vučić.

Dodao je da će to biti veliki skup i da će se služiti samo proizvodi iz Srbije.

"Sve što je ovde napravljeno, svaki proizvod iz Srbije. Možda nećemo imati najbolju francusku i italijansku kuhinju, ali zato – pristojnu srpsku", rekao je Vučić.

Kazao je da će doći i neko iz neke velike evropske države, te da će inauguracija biti održana u Palati Srbija kako bi svi mogli da dođu.

Ministri dobili knjige po "triki kriterijumu"

Odlazeći premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ministrima podelio knjige iz svoje biblioteke i dodao da ih je delio po "triki kriterijumu" i da tačno zna zašto je koju knjigu kome dao.

"Svoje knjige sam delio, ostavio sam u Vladi police koje sam napravio nasledniku. To sam radio bez Vladinog novca. Neko će u neki lepši prostor ući. Ostalo je još neka odela da iznesem", rekao je Vučić u razgovoru sa novinarima posle poslednje sednice Vlade koju je vodio kao premijer.

Kako je rekao, kriterijum po kome je delio knjige bio je čudan, tako da je teško zaključiti zašto je kome koju poklonio i naveo da ih je birao sam iz svoje biblioteke.

"Kada sam kupovao knjige, morao sam gumicom da brišem cenu", rekao je Vučić i dodao da je svakome od članova kabineta napisao i ličnu poruku.

"Nekome se dopada, nekome ne. Napisao sam šta bi možda mogli da promene. Poželeo sam svima puno sreće i uspeha", dodao je.

Ponovio je da je reč o potpuno različitim knjigama.

"Ne biste pretpostavili zašto je neko neku knjigu dobijao. Kada Ivica dobije o svim srpskim vladarima, a Ana dobije o Milanu Stojadinoviću, Zorana o danima i godinama koje su sve promenile, a Nebojša o pobednicima i kako se postaje i ostaje. Svakome znam kome sam i zbog čega koju dao", istakao je odlazeći premijer i izabrani predsednik.

Dodao je da je, na primer, "Jadranka umesto Evrope dobila Kinu" – odnosno knjigu "O Kini" Henrija Kisindžera, te da je to učinio i iz još jednog razloga.

"Ona je vrlo energična i žestoka u izražavanju svojih stavova, odande je potrebno još malo mira i drugačijeg, filozofskog pristupa da dobije i primeni. Svakome sam pronašao nešto. Šalio sam se najviše na Vulinov račun. Nadam se da se nije naljutio", rekao je Vučić.

"Svaka reč je na svom mestu", kaže ministarka Zorana Mihajlović. 

Milan Krkobabić je dobio knjigu "Mosad: Najveće misije izraelske tajne službe", a ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović jedno od dela Ive Andrića.

Ministar policije Nebojša Stefanović dobio je knjigu "Pobednici" čuvenog spin doktora i bliskog saradnika Tonija Blera Alistera Kembela, sa kojim je imao i prilike da se upozna pre dve godine, kada je Kembel održao predavanje pod blagim velom tajne srpskim ministrima.

Ministru energetike Aleksandru Antiću bila je namenjena knjiga o uspesima Sportskog društva Crvena zvezda – "Pod sjajem Zvezde – 70 godina radosti".

Ministar odbrane Zoran Đorđević dobio je knjigu o političkom marketingu "Izborna vrtoglavica" francuskog marketinškog stručnjaka Žaka Segele, koji je vodio kampanju Fransoa Miterana 1981. godine.

"Shvatio sam šta je onaj koji mi je dao hteo da kaže", rekao je Đorević.

Ministar Aleksandar Vulin dobio je knjigu na temu NATO saveza.

Kako je Vučić rekao, šef diplomatije Ivica Dačić je dobio knjigu o srpskim vladarima, a ministarka Ana Brnabić, koju su mnogi videli na mestu novog premijera, dobila je knjigu o ministru finansija i premijeru Kraljevine Jugoslavije Milanu Stojadinoviću.

Ponovio je da je reč o potpuno različitim knjigama.

"Svakome znam kome sam i zbog čega koju dao", istakao je odlazeći premijer i izabrani predsednik.

Vučić je naveo i da će Suzana Vasiljević, njegova savetnica za medije, nastaviti da radi sa njim.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара