Dačić: Živaljević nije prekršio diplomatski protokol

Savetnik u ambasadi Srbije i pripadnik BIA Goran Živaljević nije uradio ništa što bi se moglo protumačiti kao narušavanje Bečke konvencije ili diplomatskog protokola, izjavio je ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije je ranije danas pozvalo na razgovor ambasadorku Srbije Dušanku Divjak-Tomić da objasni prisustvo Živaljevića u Sobranju, kada je došlo do nasilnog upada građana nezadovoljnih izborom Albanca za predsednika parlamenta. Dačić je za RTS potvrdio da će ambasadorka sutra otići u makedonsko ministarstvo.

"Što se tiče našeg predstavnika, on ništa nije uradio što bi bilo tumačeno kao narušavanje Bečke konvencije ili diplomatskog protokola. Njegov posao je da informiše šta se dešava u Republici Makedoniji, zajedno sa predstavnicima drugih službi je bio, kao i oni što dolaze svaki dan na sve te događaje u Skoplju ili na drugom mestu", rekao je Dačić na pitanja novinara, na proslavi Dana Afrike u Palati Srbija.

Prema njegovim rečima, Živaljević nije izvršio nikakvo delo, nije se mešao u unutrašnje stvari Makedonije i nema nikakvog razloga da neko protestuje zbog toga.

"Živaljević je zvanični predstavnik BIA u Makedoniji, on nije tamo ilegalno. Voleo bih da prema svima imaju isti odnos, to znači da i predstavnike drugih bezbednosnih agencija, od zapadnih pa do istočnih, i njihove ambasade, pozovu na razgovor", rekao je šef srpske diplomatije.

On je dodao da je zadatak Živaljevića da praktično informiše i on je imao takve zadatke od BIA, "pre svega sa aspekta informacija koje mi stalno razmenjujemo sa njihovim službama, tj. da li naši građani učestvuju ili ne u takvim događajima i samo to".

Upitan da li će ambasadorka Divjak-Tomić otići u makedonsko ministarstvo, Dačić je rekao da nije u skladu sa diplomatskim protokolom da neko ne ode i ne odazove se pozivu.

"U diplomatskim komunikacijama i uopšte stalno se održavaju sastanci predstavnika ministarstva zemlje domaćina sa predstavnicima diplomatskog kora, odnosno predstavnicima pojedinih zemalja. Kao što mi imamo razgovore sa ambasadorima, tako i oni imaju i pozivaju razne zemlje na sastanke", dodao je Dačić.

On je rekao da ne zna šta će biti sadržaj razgovora i šta će biti sa makedonske strane predočeno.

"Svakoj zemlji se ostavlja mogućnost da reaguje nakon nečega, ako dođe uopšte do određenog protesta", kaže Dačić.

On je novinarima rekao da ni Srbija nije reagovala "kada su građani Makedonije ogranizovali proteste protiv Vučića" i dodao: "Čekajte da vam pročitam ovo. Vesko Čačanovski, Pavle Bogojevski, Branimir Jovanović, Zahir Mekmediv, svi iz Skoplja. Oni su učestovali u svim demonstacijama i pomagali organizaciju protesta protiv Vučića. Šta sad mi treba, da pišemo protestne note?".

Dačić je rekao da je sinoć bio na sastanku sa makednonskim ministrom spoljnih poslova, koji mu nije ništa spomenuo.

Sam Živaljević je prethodno rekao da mu je namera bila da vidi da li u incidentu učestvuju osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti. I premijer Vučić je prisustvo Živaljevića u Sobranju opravdao rečima i da je "njegov posao da izveštava iz te zemlje".

A posle neformalne večere šestorice premijera u Briselu, mandatar za sastav Vlade Makedonije Zoran Zaev izjavio je da sa Vučićem nije razgovarao o prisustvu Živaljevića u Sobranju. Ipak, Zaev kaže da se izvinio Vučiću što ga je nedavno nazvao nacionalističkim vođom i žali zbog te nesmotrenosti. 

Vučić je naveo da je važno ono što je Zaev rekao za Unesko i poručio da su to dobri signali.  

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво