Srbija ima podršku EU, ključna vladavina prava

Učesnici konferencije "Pregovori o pristupanju EU - novi kontekst" saglasni su da će Srbija imati podršku Evropske unije u nastavku reformi, posebno u oblasti vladavine prava i nezavisnosti institucija koje će biti ključne u procesu pregovora.

Vršilac dužnosti šefa delegacije EU Oskar Benedikt rekao je novinarima da EU podstiče Srbiju da nastavi sa reformama, a da proces i pristupanje EU nije stvar za elitu, već se to čini za građane Srbije.

"EU želi da pomaže Srbiji da što pre završi proces reformi i uđe u EU - da zajedno sa Vladom uvedemo Srbiju u porodicu EU. Želimo i dalje da podstičemo Srbiju da nastavi sa reformama, a naglašavamo oblast jačanja vladavine prava i jačanje nezavisnih isntitucija, to dvoje je ključno za uspeh celokupnog procesa okončanja pregovora i punopravnog članstva EU", istakao je Benedikt.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević kaže da je cilj Srbije da pregovore iskoristi kao instrument i mehanizam promena i u tome se već uspeva, pre svega u oblasti vladavine prava, poglavljima 23 i 24, iako to možda ne izgleda brzo i potpuno, kao što bi Srbija želela.

Kada su u pitanju promene u pregovaračkom timu, Miščevićeva je rekla da su zamenjeni članovi koji su po prirodi posla bili deo tima, a koji više nisu na tim pozicijama. Ocenila je da je to samo tehnička stvar i da neće usporiti pregovarački proces.

Pregovarački tim Srbije dobro radi svoj posao, rekao je Pavel Telička iz Evropskog parlamenta i nekadašnji glavni češki pregovarač, ali je upozorio da taj mukotrpno građeni politički kapital može da uruši nekoliko pogrešnih koraka, uključujući neodgovorne poteze političkih predstavnika.

Novinarima je u pauzi konferencije "Pregovori o pristupanju EU - novi kontekst" u Beogradu rekao da će tempo pristupanja Srbije u EU zavisiti od njenog celokupnog učinka ka održivom političkom i svakom drugom pogledu.

Navodeći da EU danas ima mnogo gorućih pitanja od proširenja, te da zbog toga to pitanje nije visoko na dnevnom redu, Telička smatra da taj proces ne treba usporavati i da je, kaže, njegova poruka sasvim suprotna.

"Srbija treba da pokaže kakva će ona država članica EU biti, kako će se ponašati, kakav će doprinos ona dati EU i njenom rešavanju aktuelnih pitanja. Naravno, treba nastaviti da se radi na jačanju vladavine prava, rešavati pitanje Kosova, treba otvarati i zatvarati pregovaračka poglavlja, ali danas treba da pokažete da ćete biti odgovorna država članica EU", ukazao je Telička.

Kaže da politike evropskih integracija EU treba da bude jasnija i snažanija kako bi se Srbija pokazala u tom svetlu kao ozbiljan kandidat za članstvo.

Nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman rekao je da će Nemačka ostati privrežena pružanju pomoći Vladi Srbije da što pre ispuni uslove ka članstvu ka EU, podsetiviši da je Evropski savet još jednom ponovio svoju opredeljnost da pomogne zemljama Zapadnog Balkana u što skorijem priključvanju EU.

"Jasna je perspektiva regiona kao država članica EU i Srbije takođe. Nemačka deli taj stav, želimo da podržimo Srbiju koja već vodi dinamičan proces pregovora. Naglasili bismo značaj koji ubuduće treba da dobije na snazi ovde, a važan je element za transformaciju celog društva, to je oblast jačanja pravne države i vladavine prava", rekao je Ditman.

Primetio je da su brojne reforme već sprovedene, ali je da naglasio potrebu da se i dalje sprovode reforme u cilju jačanje nezavisnog sudstva, nezavisnih institucija u borbi pritiv korupcije.

Jan Potočnik, koji je bio član pregovaračkog tima Slovenije, kaže da je proces pridruživanja sada zahtevniji, navodeći da ima puno promena za države koje sada treba da se priključe, a sa druge strane, kako kaže, ni Evropa nije ista, odnosno kao što je bila.

"Svi znamo i države članice dobro znaju da je Srbija deo Evrope i da mora postati deo EU. Iako svi želimo da se stvari pomeraju brže, siguran sam da će Srbija postati članica familije kojoj pripada", zaključio je Potočnik.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво