Dragojlović: Važno je da znamo šta je bila tema u Briselu

U Briselu je sinoć održan sastanak visoke predstavnice Evropske Unije Federike Mogerini sa šestoricom lidera Zapadnog Balkana. Mogerinijeva je razgovala s premijerima Srbije, Crne Gore, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine i mandatarom za sastav makedonske Vlade. Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović za RTS kaže da je ključni uslov za dalji napredak regionalna stabilnost.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Nataša Dragojlović je rekla da je sastanak bio neformalnog karaktera i da se sastojao od večere između Federike Mogerini i šefova vlada država regiona i Kosova. Važnije je ističe Dragojlovićeva, da znamo šta se dogodilo na bilateralnim sastancima.

"Imamo saopštenje sa apelima za regionalnu saradnju i to je ključni uslov za dalji napredak. Značajno je da saznamo da li su i drugi šefovi vlada dobili konkretna uputstva i da li EU zauzima određenije stavove o pojedinim pitanjima koja muče svaku od ovih država", objasnila je Dragojlovićeva.

Dodaje da će se odgovori na neka piranja saznati u praksi.

"Tenzije su verbalne i javljaju se kada država ulazi u izborni ciklus, a pojačana retorika pravda se razlozima kampanje. To ne treba da bude praksa ubuduće, treba da kažemo šta je iza takvih izjava. Uobičajeno je da se apeluje na mir i stabilnost svih aktera. Svaka država koja želi članstvo u EU uslovljena je time za dalji napredak", rekla je Dragojlovićeva.

Govoreći o prethodnom periodu, kada su poslati loši signali upućeni Beogradu, a reakcije EU bile mlake i neodređene, Dragojlovićeva je rekla da se time postiže pad podrške građana, porast nepoverenja prema velikim silama i da to nije dobro za održanje reformskog procesa u Srbiji.

"Na kraju ovog puta treba da dobijemo stabilnu državu, jaku ekonomiju, privredu koja posluje u EU. Ako se teži zajedništvu, ujedinjenju sa EU i ovog dela evropskog kontinenta, moramo biti svesni i upoznati sa pravilima igre i to svi moraju da poštuju. Mora biti sankcionisano verbalno i bilo kakvo kršenje unapred dogovorenih pravila. Stabilnost se postiže tako što svi znaju pravila unapred, znaju se zahtevi, ishod je člasnstvo u EU, nije teško da se svi ponašaju u skladu sa time", smatra Dragojlovićeva.

Studenti, kako kaže Dragojlovićeva, ovih dana pitaju kako to da se u Hrvatskoj lome ćirilične table a Srbija ne može da dobije ZSO na Kosmetu. Kaže da institucije u Hrvatskoj, koje su zadužene za pravo građana, nisu u stanju da garantuju sva prava građanima, a to loše utiče na građane Srbije.

"Odgovornost Brisela se sastoji u tome što je Hrvatska ostavila na monitoring poglavlje 23, nesvesan činjenice da Hrvatska nije imala kapacitet da poštuje standarde. Nadam se da će njeno članstvo unaprediti kapacitete i da će ličiti na uzorne članice EU", istakla je Dragojlovićeva.

Premijer Aleksandar Vučić sreo se juče sa zvaničnikom Stejt Departmenta Brajanom Hojtom Jiom koji je premijeru preneo poziv potpredsednika SAD Majkla Pensa da dođe u Vašington. Dragojlovićeva kaže da će ta poseta biti korisna.

"EU za nas jeste najznačajniji akter, imamo poseban odnos koji se tiče našeg odnosa, međutim nama su bitni svi drugi akteri pre svega SAD, prema tome dobro je da predsednik po stupanju na dužnost poseti Ameriku i to će biti korisno", zaključila je Dragojlovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво