Mogerinijeva Vučiću: Vrata EU otvorena za Zapadni Balkan

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini, sa kojom je razgovarao o evropskoj perspektivi Srbije i Zapadnog Balkana, situaciji u regionu i budućnosti dijaloga Beograda i Prištine.

Federika Mogerini je istakla da večerašnjim skupom lidera Zapadnog Balkana želi da istakne da su vrata EU otvorena za region i da podstakne regionalnu saradnju sa ciljem očuvanja stabilnosti i bržeg ekonomskog napretka svih, navodi se u saopštenju Vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Mogerinijeva je pohvalila ekonomske reforme Srbije i napredak na evropskom putu, kao i konstruktivnu ulogu premijera Vučića u očuvanju regionalne stabilnosti.

Premijer Vučić je istakao važnost saradnje u regionu i naglasio da će Srbija nastaviti sa takvom odgovornom regionalnom politikom.

Istovremeno, on je izrazio zabrinutost za budućnost dijaloga Beograda i Prištine, s obzirom na razvoj političke situacije u južnoj srpskoj pokrajini i izjava kosovskih Albanaca.

Federika Mogerini je prethodno razgovarala sa premijerima Crne Gore Duškom Markovićem i Kosova Isom Mustafom kao i predsednikom Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Portparolka Mogerinijeve, Maja Kocijančič, objavila je na svom Tviter nalogu da se Mogerinijeva sastala i sa mandatarom za sastav nove makedonske vlade Zoranom Zaevom.

U zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu održana je neformalna večera visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini sa premijerima zapadnobalkanske šestorke, među kojima je i premijer Aleksandar Vučić.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи