Lideri Zapadnog Balkana danas u Briselu

Situacija u regionu, i evropska perspektiva Zapadnog Balkana trebalo bi da budu teme i večerašnje neformalne večere visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini i lidera zapadnobalkanske šestorke. Kako prenosi "Tanjug", predviđeno je da se premijer Aleksandar Vučić sastane sa Federikom Mogerini pre večere, oko 19 časova.

Sastanak bi trebalo da počne kasno popodne serijom odvojenih bilateralnih susreta premijera sa Zapadnog Balkana i šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, a kasnije, oko 20 časova bi trebalo da se nađu na zajedničkom sastanku u formi radne večere.

Srbiju će predstavljati premijer Aleksandar Vučić, a posle određenih nedoumica oko toga ko će zastupati Makedoniju, potvrđeno je da će na sastancima učestvovati mandatar za sastav nove vlade Zoran Zaev.

Mogerinijeva okuplja lidere Zapadnog Balkana nakon što je početkom marta imala seriju razgovora tokom svoje posete u svim delovima regiona.

Pre i posle te posete period su obeležile različite tenzije, povišeni tonovi i unutrašnje krize u Makedoniji i Albaniji gde je, doduše, nedavno došlo do smirivanja i do naznaka političkog rešenja.

Uoči sastanka, u Briselu kažu da je to pokazatelj da je potreban povećan angažman EU i da ne treba danas očekivati velike pregovore, već da se pokaže da je stabilnost i evropska perspektiva Zapadnog Balkana prioritet EU, kao i da rizici destabilizacije zahtevaju povećani angažman. Kakav tačno, kako on može da ide dalje od verbalnog i simboličkog –svakako će biti jedna od tema večerašnjih razgovora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара