Uoči sastanka Mogerinijeve sa liderima Zapadnog Balkana

Premijeri država Zapadnog Balkana sastaju se sutra u Briselu, na poziv visoke predstavnice Unije Federike Mogerini, da bi u zajedničkom razgovoru ocenili situaciju u regionu, kao i dalje korake u regionalnoj saradnji i evrointegracijama. Učešće na sastanku potvrdio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Posle sastanaka koje je početkom marta imala tokom svoje posete regionu, Federika Mogerini će sutra uveče okupiti lidere zemalja Zapadnog Balkana na nastavak razgovora u Briselu.

Period su, u međuvremenu, obeležile povišene tenzije nakon izjava o mogućem stvaranju "Velike Albanije", puštanja Ramuša Haradinaja iz pritvora u Francuskoj, kao i zastoj u dijalogu Beograda i Prištine.

Unutrašnje krize u Albaniji i Makedoniji su eskalirale, ali je nedavno došlo do smirivanja.

"Evropska unija je reagovala na zbivanja u ovim zemljama i nastaviće da pruža podršku njima ali i celom regionu. U tom kontekstu treba videti i poziv visoke predstavnice Mogerini premijerima Zapadnog Bakana na sastanak na kojem će zajednički oceniti situaciju i buduće korake", rekla je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič.

Uoči sutrašnjeg sastanka, u Briselu kažu da ne treba očekivati neke velike pregovore, već da se pokaže da su stabilnost i evropska perspektiva Balkana prioriteti EU, kao i da su rizici destabilizacije brojni i zahtevaju pojačani angažman EU.

Kakav tačno angažman – biće svakako jedna od tema sastanka koji će kasno posle podne početi najpre serijom bilateralnih susreta premijera Zapadnog Balkana sa visokom predstavnicom Mogerini.

Učešće na sastanku je u ime Srbije potvrdio premijer Aleksandar Vučić. Posle nedoumica ko će predstavljati Makedoniju potvrđeno je da će to biti mandatar za sastav nove vlade Zoran Zaev.

Zajednička radna večera bi trebalo da počne oko 20 časova.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво