EU i SAD u akciji protiv daljeg zaoštravanja na Zapadnom Balkanu

Evropska unija i SAD zajednički ulažu napore da se zaoštravanje situacije na Zapadnom Balkanu, predupredi i usmeri ka smirivanju i regionalnoj saradnji, kažu EU i NATO diplomatski izvori u Briselu.

Deo toga je, kao su agenciji Beta rekli izvori u Briselu, poziv visoke predstavnice EU Federike Mogerini premijerima sa Zapadnog Balkana da sutra u Briselu razgovaraju o "prilikama u regionu u svetlu najnovijih zbivanja", sa ciljem i da se "zajednički sagleda kako se dalje može ići napred".

To je takođe i nova poseta regionu, ovog puta Srbiji, zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Brajana Jia koji je u američkom Kongresu uoči puta rekao da je "to područje, mada Balkan više nije u žiži međunarodne pažnje kao nekad, suočeno sa ogromnim izazovima koji, ako se zapostave, predstavljaju pretnju američkim interesima u Evropi".

"Zabrinjavajući razvoj" na Zapadnim Balkanu je bio predmet rasprave i samih vođa EU, a Nemačka koja, za razliku od većine članica Unije, i dalje pridaje pažnju regionu, i sad izgleda jedina priprema i neku novu političku platformu ne bi li se sprečilo urušavanje bezbednosti i stabilnosti u tom području.

Tu analizu i platformu, za koju se još ne zna da li će sadržati i neke opipljivije predloge, spremaju saradnici šefa nemačke diplomatije Zigmara Gabrijela i trebalo bi da se o njoj raspravlja, ako ne već na ministarskom susretu EU krajem juna, onda na sastanku na vrhu EU -Zapadni Balkan 12. jula u Trstu.

Hojt Ji, koji sad činjenički manje-više vodi američku spoljnu politiku prema Balkanu pošto su svi viši funkcioneri do državnog sekretara smenjeni u očekivanju nove administracije, već je posetio neke zapadnobalkanske zemlje.

U očekivanju jasnijih stavova buduće politike Vašingtona, Hojt Ji ne nosi sobom nikakve nove elemente, već jednostavno reaguje na ono što vidi kao "etničke zategnutosti koje su ponovo u usponu na Balkanu".

Hojt Ji je uspeo da u Albaniji privoli opoziciju i vladajući vrh na saradnju u parlamentu, i, ne baš sistemom "svilenog gajtana", već ponudom i neke "šargarepe", ubedio je i šefa države u Skoplju da otvori put ka formiranju vlade posle izbora i spreči ono što su u Briselu i Vašingtonu videli kao pretnju političkog rasula i etničkih sukoba.

Diplomatski zvaničnici u NATO su Beti preneli da je među atlantskim saveznicima porasla zabrinutost zbog toga što su EU i SAD u proteklom razdoblju gurnuli u stranu Zapadni Balkan.

Razlog tome su, što se samo delimično može opravdati, kako je rečeo, bili i burni događaji u samoj Uniji, kao i američki izbori i još uvek nedovoljno jasna politika novog predsednika Donalda Trampa.

Hojt Ji je u "Pododboru za Evropu, Evroaziju i narastajuće pretnje" američkog Kongresa upozorio da na Zapadnom Balkanu osetno jenjava ranija "privlačna moć" za ulazak u EU i NATO zbog duge ekonomsko-socijalne krize, urušavanja demokratije, korupcije, gušenja slobode medija, a na to je nadovezao i pretnju širenja islamskog ekstremizma i terorizma, kao i "zloćudno delovanje Rusije".

Visoki zvaničnik Stejt departmenta upozorio je kongresmene da bi "nerešavanje problema regiona" izazvalo sukobe u koje bi SAD "neumitno" bile uvučene.

To je ono, što su posebno podvukle diplomate u NATO, što niko i nikako ne želi jer bi, ako ne baš ratovi, a ono oružani sukobi, pobune i haos upravo "neumitno" izazvali i nestabilnost u samoj Evropskoj uniji i zapretili bezbednosti članica NATO.

Pomenuti pododbor Kongresa je pozvao i poznatog američkog publicistu i novinara Gordona Bardoša da, kao poznavalac Balkana, iznese svoje viđenje tamošnjih zbivanja.

"Svedoci smo opasnosti koje bi iskrsle ako bi Balkan ponovo postao front novog hladnog rata između Moskve i Vašingtona", rekao je Bardoš i dodao da bi to "značilo da se demokratizacija jugoistočne Evrope žrtvuje za vek još jednog pokolenja".

Predsednik Pododbora Dejna Rorbaher je zamerio Hojt Jiu i učesnicima u raspravi da pravom "rusofobijom" delimično pokrivaju loše poteze Zapada.

Bardoš je ocenio da su "američka i podrška EU demokratskim institucijama u regionu bili sistematski žrtvovani potpori i legitimizaciji autoritarnih lidera koji su shvatili da će jednostavno samo ako pričaju o demokratiji i ljudskim pravima i prikazujući sebe protivnicima ruskog napredovanja na Balkanu, od Vašingtona dobili zeleno svetlo da bace na kolena političku opoziciju, nezavisne medije i krenu u opštu korupciju".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво