Šta se očekuje na sastanku Mogerinijeve i premijera Zapadnog Balkana?

Premijeri Zapadnog Balkana sastaće se sutra u Briselu na poziv visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini da bi razgovarali o situaciji u regionu i mogućim daljim koracima.

Posle razgovora koje je početkom marta imala u svim zemljama Balkana tokom svoje posete regionu, Federika Mogerini će sutra po prvi put u ovom formatu okupiti lidere zemalja Zapadnog Balkana u Briselu.

Period između ova dva događa obeležile su tenzije. Imali smo izjave albanskog premijera Rame i drugih o mogućem ujedinjavanju teritorija sa albanskom većinom. Ramuš Haradinaj je pušten iz francuskog pritvora.

Unutrašnje političke krize u Makedoniji i Albaniji su eskalirale, ali je u međuvremenu došlo i do smirivanja i naznaka političkog rešenja.

U Briselu kažu da je svrha sastanka izemeđu ostalog pokazati da su stabilnost i evropska perspektiva Balkana prioritet EU.

Rizici za destabilizaciju su brojni i zahtevaju pojačani angažnman. Učešće je u ime Srbije potvrdio premijer Aleksandar Vučić.

Prema najavama, na sastanku bi mogao da učestvuje i mandatar za sastav makedonske vlade Zoran Zaev, što bi bio njegov prvi sustret sa kolegama iz regiona u tom svojstvu.

Očekuju se bilateralni sastanci premijera regiona sa Federikom Mogerini, ali i međusobno, u toku popodneva i večeri, a nakon toga i zajednički sastanak u sedištu Evropske spoljnopolitičke službe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи