Agencija o izveštajima o troškovima tokom kampanje krajem nedelje

Političkim strankama, grupama građana i koalicijama koje su imale kandidate za predsednika Srbije u ponoć ističe rok za dostavu izveštaja o troškovima izborne kampanje. Iz budžeta Srbije, za održavanje redovnih predsedničkih izbora, izdvojeno je 641.760.000 dinara. Polovina tih sredstava raspoređuje se u jednakim iznosima predlagačima kandidata. Druga polovina ide pobedniku.

Da li je neko i ko podneo izveštaj o troškovima, Agencija za borbu protiv korupcije ne otkriva. To, kažu, neće učiniti ni po isteku roka, već negde krajem sedmice zbog onih koji možda izveštaj pošalju poštom.

Ranija praksa pokazuje da je bilo takvih.

"Praksa je takva da smo mi imali slučajeve da zapravo ti izveštaji i ne stignu uopšte u Agenciju. Ako to uporedimo sa 2012. tada su izveštaji što se tiče predsedničkih izbora, stigli na vreme, ono što nije pristiglo bili su neki izveštaji za parlamentarne izbore, a najviše problema po tradiciji postoji sa lokalnim izborima. Očekujemo da ćemo imati nešto bolju situaciju kada je reč o finansijskim izveštajima imajući u vidu da se ipak radi o subjektima koji imaju kakvo-takvo iskustvo sa tim", kaže Bojan Klačar iz Cesida.

Prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, svaki predsednički kandidat mora da ima poseban račun u banci preko koga ide sav novac koji prikuplja i troši, iz javnih i privatnih izvora.

"Davaoci priloga mogu biti fizička i pravna lica, a iznosi donacija su ograničeni. Nijedna od preporuka evropskog eksperta koji je angažovan da bi pomogao Srbiji u promeni zakona o finansiranju političkih aktivnosti nije usvojen, tako da i sada imamo situaciju da izveštaji ne daju potpunu sliku jer se ne prikazuje krajnji izvor finansiranja", kaže Nemanja Nenadić iz organizacije "Transparentnost Srbija".

Osim izveštaja o finansiranju, učesnici u izborima dužni su da sva neutrošena sredstva dobijena iz budžeta vrate. A ono što je preteklo a dobijeno je iz privatnih izvora prenesu na račun koji koriste za redovan rad. A ako na izborima nisu osvojili najmanje jedan odsto glasova, vraćaju sav novac u budžet.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво