Reagovanja na imenovanje Gašića za direktora BIA

Poslanici vladajuće koalicije smatraju da Bratislav Gašić kao direktor BIA može odgovorno da obavlja svoj posao, dodajući da ima kvalitete za taj položaj. Opozicija ocenjuje da je nedopustivo da se visoki funkcioner Srpske napredne stranke i bivši ministar odbrane postavi na mesto direktora BIA i da to predstavlja presedan i dokaz da Srbija "srlja u ponor".

Srpska napredna stranka poručila je da će za razliku od Jankovića, Šutanovca, Pajtića, Živkovića i njihovih Vukadinovića, Bratislav Gašić sigurno štititi, što je i dokazao, isključivo interese države i dati svoj maksimalni doprinos za bezbednost države i svih njenih građana.

"Srpska napredna stranka ponosna je što u svojim redovima ima ljude poput Bratislava Gašića, koji se zbog jedne neprikladne izjave povukao sa javne funkcije, a čiji rezultati u Ministarstvu odbrane svodoče da je bio jedan od najboljih ministara, čiji je cilj bio očuvanje suverenosti naše države, preporod srpske vojske i unapređenje položaja svih pripadnika Vojske Srbije", navodi SNS u saopštenju.

Poslanik SNS-a Dragan Šormaz rekao je da Gašić sigurno ima kvalitete da bude na mestu direktora BIA.

"Sad ima funkciju u stranci, ako bude izabran od strane vlade, sigurno neće imati funkciju u stranci, pošto poznajem čoveka", rekao je Šormaz, navodeći da je Gašić bio jedan od najboljih ministara odbrane. 

Predstavnici Socijalističke stranke Srbije ocenjuju da Bratislav Gašić može posvećeno i odgovorno da obavlja taj posao.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević rekao je, da Gašić može odgovorno, ozbiljno i posvećeno da obavlja taj posao i da je imao vidljive rezultate dok je bio na čelu Ministarstva odbrane, preneo je Tanjug.

On je na navode opozicije da je to uvod u diktaturu rekao da opozicija u svemu vidi diktaturu i pritiske i da to što je neko pripadnik bilo koje političke partije ne znači da ne može odgovorno i ozbiljno da obavlja određenu funkciju.

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac osudio je odluku premijera Vučića da na mesto direktora Bezbednosno-informativne agencije postavi Gašića jer se tom odlukom, kako je saopštio, "stvara političko-stranačka država", prenosi Beta.

"Gašić nedostojan je bilo kakve javne funkcije, a sa njim na čelu BIA možemo da očekujemo nebrojane skandale i još opasnije potpunu politizaciju ove civilne agencije i nastavak stvaranja policijsko-stranačke države čiji je aparat odan samo i isključivo Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci", navodi se u saopštenju.

Poslanik DS-a i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti Radoslav Milojičić rekao je novinarima u parlamentu da će se prvi put u istoriji desiti da Srbija ima visokog stranačkog funkcionera na tom mestu.

"To je direktno mešanje SNS-a. Da li će BIA direktno služiti za razračunavanje sa svim ljudima koji drugačije misle i drugačije govore?", upitao je Milojičić, ističući da je veliki problem to što će BIA biti direktno podređena SNS-u.

Predsednik SDS-a Boris Tadić kritikovao je najavu premijera i izabranog predsednika Aleksandara Vučića da će bivši ministar odbrane Bratislav Gašić biti novi direktor BIA, uz ocenu da je to još jedan skandal aktuelne vlasti.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Tadić navodi da Gašić nema kvalifikacije i znanja za taj izuzetno složen državni posao.  

Lider Nove stranke Zoran Živković je rekao da je odluka da član predsedništva stranke obavlja funckiju direktora BIA presedan i da toga nije bilo ni kod "Tita, Rankovića, ni u Sovjetskom savezu, KGB-u".

"To je još jedan dokaz da Srbija srlja u ponor i da je apsolutizam Aleksandra Vučića došao do vrlo visokog nivoa da tu treba ozbiljna ekipa, ozbiljan front političke organizacije koja će sprečiti propadanje Srbije, jer mi ovako idemo iz apsloutizma u diktaturu", rekao je Živković.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović rekao je novinarima u parlamentu da postavljanje Gašića na tu funkciju predstavlja "poigravanje" Aleksandra Vučića sa građanima i da je nedopustivo još jedno stranačko zapošljavanje.

Po njegovoj oceni, Gašić nema kvalifikacije da bude direktor BIA i na tom mestu treba da bude državni službenik, a ne partijski kadar.

Poslanik Srpske radikalne stranke Miroslav Mirčić rekao je novinarima da je to ko će biti na čelu agencije manje važno od toga da počnu da se rešavaju nagomilane afere i nerešena ubistva.

Predsednik Pokreta "Slobodni građani Srbije" Saša Janković ocenio je da imenovanje Gašića predstavlja politizaciju tajnih službi i banalizaciju državnog posla ali da tako nešto nikoga ne treba da začudi.

"Šta je čudno što je Gašić direktor BIA ako je predsednik političke stranke koordinator svih službi bezbednosti. Aleksandar Vučić je predsednik političke stranke i istovremeno dobija operativna saznanja svih službi. Pa to je definicija definicije politizacije tajnih službi i odavno već u svim aspektima života neki amateri vode jako ozbiljne resore. Zašto bi oblast bezbednosti bila izuzeta?", rekao je Janković agenciji Beta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво