Saradnja Srbije i UAE u oblasti odbrane

Ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata general-pukovnik Hamad Muhamed Tani El Rumaiti saglasili su se da dobri politički odnosi dve zemlje predstavljaju osnov za uspostavljanje bolje saradnje u oblasti odbrane.

Moguće oblasti za njen razvoj i intenziviranje su vojnoekonomska i naučnotehnička, ali i vojno-vojna saradnja, o kojoj je bilo više reči prilikom sastanka načelnika generalštaba Srbije i UAE, rečeno je na sastanku.

Ministar Đorđević predstavio je svom sagovorniku vojno-školske, vojnomedicinske, istraživačke, razvojne i opitne kapacitete sa kojima raspolažu Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije i istakao spremnost da partnerskim državama predstavimo potencijale Srbije za saradnju u oblasti odbrambenih tehnologija i za rad na zajedničkim projektima istraživanja, razvoja i proizvodnje, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Đorđević je naglasio da unapređenje kapaciteta preduzeća Odbrambene industrije Srbije vidimo kao zamajac razvoja privrede cele zemlje i podizanja njene tehnološke baze.

Na sastanku je bilo reči i o bezbednosnim izazovima današnjice, te je obostrano iskazano uverenje da će, uz zajedničke napore međunarodne koalicije, doći do normalizacije i poboljšanja bezbednosne situacije na teritorijama onih zemalja na kojima deluje Islamska država.

Đorđević je rekao da se doprinos Srbije u borbi protiv te međunarodne pretnje ogleda, pre svega, u spremnosti na razmenu informacija obaveštajno-bezbednosnih službi, jer je od suštinske važnosti zajedničko preventivno delovanje.

U vezi sa tim, tema razgovora bio je fenomen migrantske krize, koja je pokazala uzajamnu povezanost prostorno veoma udaljenih regiona i potvrdila činjenicu da se bezbednosni izazovi do te mere prepliću da se bezbednost jednog regiona ne može posmatrati izolovano od ostatka sveta, rekao je Đorđević.

On je naglasio da Srbija iako nije članica EU, već samo kandidat, nastoji da deluje kao odgovoran član međunarodne zajednice i pruža adekvatan odgovor na aktuelnu krizu, u kome su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije snažna podrška ostalim državnim organima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво