Brnabić na samitu o Bliskom istoku i Severnoj Africi u Jordanu

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Ana Brnabić predstavljala je Vladu Srbije na Samitu o Bliskom istoku i Severnoj Africi koji je Svetski ekonomski forum organizoavo u Jordanu od 19. do 21. maja.

Prisustvo visokih zvaničnika Evropske Unije (EU), uključujući Johanesa Hana i Federiku Mogerini pokazalo je značaj ovog regiona za stabilnost i ogromne potencijale za ekonomsku saradnju sa EU.

Sa Foruma u Jordanu su poslate poruke da je fokus daljeg svetskog razvoja na digitalizaciji, priključivanju zemalja četvrtoj industrijskoj revoluciji i osnaživanju start-ap kompanija koje su generatori inovacija i doprinose razvoju preduzetništva i zapošljavanju mladih.

Vlada Srbije i Savet za IT otvoreno komuniciraju sa industrijom i podržavaju brži razvoj ekosistema za start-apove i inovacione kompanije kroz jačanje formalnog i neformalnog obrazovanja, razvoj infrastrukture i menjanje pravnog okvira kako bi pojednostavila poslovanje u Srbiji, što je direktno povezano sa unapređenjem konkurentnosti.

Od septembra IT postaje obavezan predmet u osnovnim školama na način da podstiče algoritamski način razmišljanja i pristup rešavanju problema, od oktobra podižemo kvotu za upis na tehničkim fakultetima za preko 800 mesta, u toku je prekvalifikacija za programere juniore za prvu grupu od 100 polaznika koji će od septembra biti na IT tržištu, u toku je izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, a u junu počinje izgradnja Studentskog kreativnog centra na Elektronskom fakultetu u Nišu.

Istovremeno ubrzano radimo da postavimo osnove elektronske uprave u Srbiji kako bi sa jedne strane pružali efikasnije i kvalitetnije usluge građanima i privredi, a sa druge strane napravili upravu koja može da izdrži i podrži promene koje dolaze sa digitalizacijom, .

"Samit u Jordanu bila je još jedna u nizu prilika da čujemo da će se svetska ekonomija promeniti do neprepoznavanja u narednih 10 godina i da zemlje, čak i one koje nisu iskoristile prednosti treće industrijske revolucije, sada imaju jedinstvenu priliku da se izdvoje ukoliko shvate i prihvate promenu koju nosi četvrta kroz digitalizaciju i primenu IT-a u svakom segmentu društva i privrede - od javne uprave do poljoprivrede, medicine, finansijskog sektora, obrazovanja, energetike, čak i kreativne industrije“, rekla je ministarka Brnabić. 

Ona je naglasila da je poruka iz Jordana da "Strah od digitalizacije ubija razvoj" i da duboko veruje da naše društvo ima hrabrosti i političku volju da ide u susret promenama.

Ministarka se na Samitu sastala sa Martinom Larkin, šeficom za Evropu i Evroaziju i članicom Izvršnog komiteta Svetskog ekonomskog foruma. One su razgovarale o priključivanju Srbije digitalnim inicijativama Foruma u Evropi.

Trenutno se radi na finalizaciji Sporazuma između Srbije i Svetskog ekonomskog foruma o digitalizaciji koji uskoro može biti potpisan, što će biti još jedan korak ka tome da budemo deo promena koje nosi digitalizacija. 

Na Samitu učestvovalo je više od 1.000 državnika i uticajnih osoba iz sveta biznisa iz više od 50 zemalja sveta, saopštilo je Minisarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво