Kosovo, Srbi na izbore izlaze u šest kolona

U ponoć je istekao rok za predaju lista za parlamentarne izbore 11. juna na Kosovu i Metohiji. Centralnoj izbornoj komisiji prijavilo se pet koalicija, 19 stranaka i dve građanske inicijative. Među njima je šest srpskih. Da li je toliki broj stranaka izazov za stabilno institucionalno predstavljanje i zaštitu interesa Srba u južnoj Pokrajini?.

Srbi će na izbore 11. juna u šest kolona – sa pet stranaka i jednom koalicijom sačinjenom od dve partije. Šest lista poslaničkih kandidata za deset mandata od 120 koliko ih ima u kosovskoj skupštini.

"U više kolona idu oni koji žele da trguju sa srpskim interesima zbog toga što znaju da sa nekoliko hiljada glasova mogu u slučuju male izlaznosti da obezbede sebi jednog poslanika sa kojim će kasnije trgovati. Izlaznost je ključ, pozivam ljude da izađu i da glasaju i da iskažu svoj stav, da ne dozvole da male grupe ljudi, kao što su u prošlosti radili, odlučuju o njihovoj sudbini. Mi smo napravili jedinstvenu politiku, iz te politike smo isključili one koji žele da trguju", kaže potpredsednik odlazećeg sastava kosovske vlade Branimir Stojanović.

Spiskove sa kandidatima za poslanike prijavile su Srpska lista, zatim Progresivna demokratska stranka, Samostalna liberalna stranka, Srpski patriotski savez, Napredna snaga Kosova i jedna koalicija.

Šta o učešću Srba na izborima u više kolona misle žitelji centralnog dela Kosova. "Tipična srpska posla, nikada da se ujedine", kaže jedan od njih.

"Ako već živimo ovde i ostali smo ovde, treba svi da izađemo", rekla je jedna od žiteljki.

Na drugoj strani – dvadeset političkih subjekata albanske i drugih zajednica. Najbrojnije albanske stranke idu u dve koalicije. Najveću čine Demokratska partija Kosova – Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo. Njihov kandidat za premijera je Ramuš Haradinaj.

Prevremeni izbori 11. juna mogu doneti određena rešenja političke krize uzrokovane smenom Vlade u Skupštini na inicijativu opozicije. Međutim, u Prištini malo ko veruje da mogu biti rešena goruća pitanja kao što su formiranje Zajednice srpskih opština i ratifikacija Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Međunarodne misije na Kosovu očekuju mirnu i otvorenu kampanju, koja počinje krajem meseca.

Istovremeno pozivaju da pojedinci, osuđeni za teške zločine automatski budu isključeni iz izborne trke. Na listama je najmanje 20 kandidta protiv kojih je podignuta optužnica.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи