Vulin: Ne žele da se zločinci nađu i kazne

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je onaj ko je odlučio da obustavi istragu protiv osumnjičenih za ubistvo 14 žetelaca u Starom Gracku kod Lipljana 23. jula 1999. godine odlučio da obustavi borbu za čovečanstvo.

Vulin je povodom odluke Specijalnog tužilaštva u Prištini da obustavi je istragu protiv svih osam osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom, ukazao da je to jedan od najvećih zločina koji se dogodio na Kosovu i Metohij, u kome su pobijeni ljudi koji su samo išli u svoje polje da rade ono što su radili čitavog života.

"Išli su u žetvu, ubijena su deca zajedno sa svojim roditeljima. Onaj ko je odlučio da obustavi istragu je odlučio da obustavi borbu za čovečanstvo", rekao je Vulin novinarima u Lisičijem jarku.

Onaj ko je to uradio to je uradio zato što ne želi da zločinci budu ikada pronađeni, podvukao je Vulin.

Kako je rekao to uostalom i ne treba da čudi Tužilaštva u Prištini.

"Oni se nadaju da će im premijer biti čovek koji je nesumnjiv ratni zločinac - govorim o Ramušu Haradinaju, i govorim o mnogim drugima" dodao je ministar.

Prema njegovim rečima napuštanje istrage je napuštanje nade da će zločin ikada biti oktriven i da će ikada stići kazna ljude koji su učinili tako monstruozan zločin, a to govori da tamo nema nikakve pravde, kao i da je to očekivano od Prištine.

Međutim, naveo je, postoji i to da je Međunarodna zajednica Rezolucijom 1244 preuzela odgovornost za istraživanje svakog zločina i nema pravo da odustane od toga.

Srbija sigurno neće odustati, poručio je Vilin.

Specijalno tužilaštvo u Prištini obustavilo je istragu protiv svih osam osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana 23. jula 1999. godine.

Iz neposredne blizine, na njivi, ubijeno je 14 Srba - Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janićijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951).

broj komentara 0 pošalji komentar