Deset godina od osnivanja Otpora

Ako me pitate da li bi se tadašnja opozicija ujedinila bez Miloševića i pobedila ga na izborima bez "Otpora", moj odgovor je: ne, ne bi, izjavio jedan od lidera pokreta. Predsednik Tadić čestitao "Otporu" desetogišnjicu osnivanja.

Pokret "Otpor" bio jedini način da se sa vlasti obori režim Slobodana Miloševića. U Srbiji danas ne postoji potreba za takvim pokretom, rekao jedan od lidera pokreta Otpor i član Demokratske stranke Srđan Popović.  

"Otpor je posledica nenormalnih i ludačkih društvenih prilika. Samo njegovo ime podrazumeva neku silu koja vas steže. Ta sila više ne postoji", rekao je Popović povodom desetogodišnjice od osnivanja pokreta "Otpor".

On je ocenio da je taj pokret bio jedini način da se sa vlasti obori režim Slobodana Miloševića. "Ako me pitate da li bi se tadašnja opozicija ujedinila bez Miloševića i pobedila ga na izborima bez "Otpora", moj odgovor je ne, ne bi", naglasio je Popović.

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao pokretu "Otpor" desetogišnjicu osnivanja, ističući da je ta organizacija u devedesetim godinama prošlog veka odigrala veliku ulogu u demokratizaciji Srbije.

"Vidim da oni i danas marširaju kroz institucije, što je dobro, jer svet se vrlo retko menja izvan sistema, i najbolje je menjati stvarnost kroz institucije i sistem", rekao je Tadić.

"Imao sam priliku da čujem i njihovo kritičko mišljenje. Pitao sam ih i za poneki savet. Pomislili smo zajedno na političku, društvenu i ekonomsku situaciju i vidim da su odgovorni i da veoma dobro razumeju političku stvarnost, kao što su je razumeli i pre deset godina", rekao je predsednik Srbije.

Istorijat Otpora 

Grupa beogradskih studenata osnovala je pre deset godina organizaciju Otpor, koja se nenasilnim metodima borila protiv vlasti Slobodana Miloševića.

Pripadnici Otpora izveli su do pada Miloševićevog režima 2000. godine brojne protestne akcije zbog čega su neki od njih bili i hapšeni, a sama organizacija umalo je bila proglašena terorističkom.

Akcije Otpora podržavali su u to vreme opozicioni lideri, umetnici, sportisti i druge javne ličnosti.

Povodom desetogodišnjice osnivanja pokreta Otpor u Skupštini grada Beograda u petak, 14. novembra biće otvorena izložba fotografija plakata, letaka i drugog propagandnog materijala Otpora sa kraja 90-tih godina.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 13. nov 2008, 21:17) - anonymous [neregistrovani]

Politia

Svaka ti cast na komentaru sve sto si reka u svaka ti je na mestu. Svi ti studenti i profe koji su predvodili nase studente ,na ulicama Beograda su se skolovali bsplatno.I onda su odlucili da ruse vlast a ovi danas imaju policiju samo da stiti politicare a nikako gradane. Jeza me hvata kada se setim tih dana kada sam kao izbeglica radio po 12 sati dnevno da bih prehranio porodicu gdje sam sam radio ,a jos sestero je zivjelo od moje zarade. Pa sam mnogo puta morao da zaobilazim redovnu rutu povratka sa posla zbog demostranata. A sta danas imamo to jes ti koji su lupali u serpe i lonce i vezivali Njemacku sa Srbskom zastavom i molili strance da ruse mostove,sada secu ulicama i ubijaju se i nemaju posla.I to vam se zove demokratija ,ako smijes da kazes sta mislis ali gladan i bez posla.Samo napred mnogosrece i napredka .

(četvrtak, 13. nov 2008, 18:00) - srbo [neregistrovani]

Politika

Nerazumem zasto toliko izdajnika i onih koji su tek zavrsili skolu kada su dosli na vlast u trosku drzave a sada se hvale.Zasto nemozemo da budemo kao neke normalne drzave.Pa ljudi ja nemam neku visoku skolu ali nisam ni glup svatite sve dok bude vise partija tu nema niceg bolje,svaka druga drzava koja ima maxsimum tri partije bolje funcionise nego koje imaju vise i koje se svadjaju oko fotelja i resursa.Pratim svaki dan i nasu i strane politike,sto neprave i kod nas primer kao i u engleskoj ili swiss jedan pobedi a svi gledaju da jedan drugom pomognu u razvijanju drzave i nikog ne zanima vise sta je bilo i koje sta dobio od resora.sve do tako nebude bilo uvek ce se svadjati i osiromasiti nas narod i propadati drzava.sve je uredu otpor ali pre deset godina imali smo mnogo i vojsku i firme drzavu a sada sve mi se cini da smo jedan pasaluk koji ima policiju za vlast a nema vojsku za narod pre si imo neku demokratiju a sada nesmes ni na ulicu da govoris javno sta mislis to je i razbilo kako neki nazivaju rezim sada je rezim a ne pre to je i rasturilo vlast sps-a.a da se nebi desio to i danasnjoj vlasti za to su i uveli takav rezim medju narodu a demokratija je samo za njih.Po cim sve do sada sam gledao od devedesetih pa sve do sada politiku pre koliko ja znam nije bilo da jeda gradjanin dobi za pokusaj ubistva obicnom bakljom deset godina zatvora kao sada .dok su devedesetih iste sadasnje stranke bilo pre da su pretukli policajce na mrtvo i nije se desavalo sto se danas desava po skolama to se vidi kako vlast tako i omladina.