Ističe rok za predaju lista, kako će Srbi na izbore na Kosovu

Srbi su formirali i prijavili jednu preizbornu koaliciju, koju čine dve nove i još neafirmisane stranke. Ako se danas ne dogodi neko ukrupnjavanje i formiranje jedinstvene liste u okviru jedne od postojećih srpskih stranaka, onda ćemo najverovatnije gledati Srbe kako na izbore, pred birače, izlaze u više kolona.

Ako budu nastupali odvojeno, na izborima ćemo imati Srpsku listu, Samostalnu liberalnu stranku, Progresivno-demokratsku stranku i još neke.

Odvojen nastup Srba prema mišljenju analitičara znači rizik od gubljenja i prelivanja glasova, od manipulacija sa kojima mogu da budu suočeni u sabiranju konačnog izbornog rezultata.

Srbima se savetuje jedinstvo i okupljanje oko jedne liste.

Neke od bivših poslanika kosovske skupštine pitali smo kolika je mogućnost albanske većine da manipulišu Srbima ukoliko na izbore izađu odvojeno?

"Mislim da će oni imati dovoljno veliki broj poslanika Albanaca i te vladajuće buduće koalicije koji će i bez Srba moći da iglasaju sve što je potrebno. Setimo se kandidata glavnog za premijera, gospodina Haradinaja, koji je kazao da će oni pokušati da sređuju Kosovo sa Amerikom, ali ako ne budu imali podršku oni će to raditi sami. Znači, oni promovišu unutrašnju odgovornost za budućnost Kosova sa ili bez pomoći međunarodne zajednice. Što znači da mogu potpuno isključiti Srbe i poništiti čak i ta ustavna ovlašćenja, kao što jesu neka zagarantovana pitanja oko vojske Kosova, oko važnih srpskih pitanja", kaže Rada Trajković, bivša poslanica kosovske skupštine.

Prema njenim rečima, Srbi treba da izađu na izbore i da razotkriju i razobliče strategiju i politiku.

Prema njenim rečima, Srbi treba da izađu na izbore i da razotkriju i razobliče strategiju i politiku.

"To jeste na jedan način i primanje odgovornosti, ali to je jedini način da se razobliči politika koja će biti", kaže Trajkovićeva.

Rok da se okupe na listi oko jedne od postojećih stranaka Srbi će imati do ponoći. U kosovskom paralmentu Srbi imaju zagarantovanih 10 mesta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво