Žustra polemika u Skupštini, opomene za poslanike DS-a

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su o izboru tužioca za ratne zločine, izboru javnih tužilaca u više javnih tužilaštava u Srbiji, kao i o izmenama Zakona o sudovima. U žustroj polemici vladajuće koalicije i DS-a, poslanici demokrata "zaradili" tri opomene.

18.45 - Završena načelna rasprava o izboru tužioca za ratne zločine, izboru više tužilaca i zamenika tužilaca, kao i o izmenama Zakona o sudovima i potvrđivanju dva sporazuma o zajmu. O amandmanima u ponedeljak.

17.05 - Predsednica parlamenta zrekla opomenu poslaniku DS Balši Božoviću zato što je rekao da "vlast u Srbiji nije vlast naroda nego vlast zemunskog klana".

14.30 – Poslanici Marinika Tepić i Vladimir Đukanović polemisali o tome ko je bio ratni huškač.

13.00 –  Polemika poslanika DS-a Radoslava Milojičića sa poslanicima vladajuće većine o tome ko je uništio pravosuđe, opljačkao zemlju i ko treba da završi u zatvoru.

10.05 – Nastavljena sednica Skupštine.

Skupština Srbije završila se načelnu raspravu o 43 tačke dnevnog reda, među kojima su i liste kandidata za izbor tužioca za ratne zločine. Sednica će biti nastavljena u ponedeljak, 15. maja raspravom o amandmanima na izmene Zakona o sudovima.

Današnju sednicu obeležila je žustra polemika poslanika vladajuće koalcije i DS-a. Predsednica parlamenta Maja Gojković odredila kraću pauzu u raspravi, a potom i izrekla opomenu poslaniku DS-a Balši Božoviću zato što je rekao da "vlast u Srbiji nije vlast naroda nego vlast zemunskog klana". Prethodno je poslanik demokrata Radoslav Milojičić "zaradio" dve opomene.

Pre nego što je Gojkovićeva ušla u salu i odredila pauzu, sednici je predsedavao Đorđe Milićević iz SPS-a, a u trenutku kada su poslanici vlasti i opozicije više od sata razmenjivali optužbe o tome ko je zadužio državu i kakva je koja vlast.

Gojkovićeva je pauzu odredila jer su, kako je rekla, poslanici pričali o svemu izuzev o dnevnom redu, a iznervirana ponašanjem Božovića kome je nekoliko puta dala reč, a on nastavio sa optužbama, izrekla mu je opomenu zbog vređanja vlade.

Inače, u pauzi, u kojoj nije prekidan direktan televizijski prenos, Gojkovićeva je navela da Božović od parlamenta želi da napravi cirkus, te da su sve neistine koje iznosi u parlamentu zapravo dokaz njegove političke nemoći.

"To nije politička borba, ustati i iznositi izmišljotine najgore vrste, okriviti ljude za nešto što nije istina. Vi hoćete da napravite cirkus od parlamenta. Neću dozvoliti da obesmislite rad parlamenta", rekla je Gojkovićeva.

"Vi držite meni lekcije o demokratiji. Kada neko dobije reč ne može da priča o čemu hoće, ne dok sam ja predsednica", poručila je Gojkovićeva.

Naime, Božović je ponovo govorio o tome kako Zvezdan Jovanović kadrira u MUP, navodeći da, da ima imalo časti među ministrima i hrabrosti ministra policije Nebojše Stefanovića, oni ne bi dozvolili da Zvezdan Jovanović iz zatvora naziva časne policajce "besnim pisma".

"Takva vlast nije vlast naroda, to je vlast zemunskog klana", rekao je Božović.

Gojkovićeva je rekla i da je šteta što građani nisu mogli da čuju ono što je govorila, misleći da je prekinut prenos, a kada joj je rečeno da je prenos sve vreme trajao, rekla je da je dobro što nije prekidan.

Pre nego što je odredila pauzu, planirala je da se obrati i iz poslaničke klupe kako bi odgovorila na optužbe, ali je od toga odustala.

Vlada Srbije predložila je 20. aprila parlamentu dva kandidata za novog tužioca za ratne zločine, Milana Petrovića i Snežanu Stanojković, a na tu funkciju biće izabran kandidat koji dobije većinu glasova poslanika.

Prethodono je Božovićev partijski kolega, Radoslav Milojičić polemisao sa predstavnicima vladajuće većine o tome ko je uništio pravosuđe, opljačkao zemlju i ko treba da završi u zatvoru, a Milojičić je "zaradio" i dve opomene.

Polemika je počela kad je poslanik vladajućeg Pokreta socijalista Bojan Torbica počeo da govori o reformi pravosuđa, koju je sproveo prethodni režim, ali i da kritikuje poslanike koji su imali primedbe na ponuđena kadrovska rešenja nosilaca pravosudnih funkcija i na izmene Zakona o sudijama koji su na dnevnom redu sednice.

Torbica je rekao, da je prošla vlast napravila "čistku", odnosno da je odlukom jedne partije srpsko pravosuđe ostalo bez više od 1.000 ljudi, u čije znanje i iskustvo je ulagano decenijama.

"Niko od njih (predstavnika sadašnje opozicije, a tada vlasti) se nije tada bunio niti pokušao da zaustavi to ludilo, besraman čin i progon, već je napravljen i sramna mreža sudova koja je bila nefunkcionalna i koja nije imala nikakve veze sa realnošću", rekao je Torbica.

Naveo je da ne može da veruje ni kada predstavnici nekadašnje vlasti govore o zaduživanju s obzirom na to da su oni "doveli Srbiju do ivice dužničkog ropstva" i "sproveli pljačkašku privatizaciju".

Na njegove navode je reagovao je Milojičić kritikujući predsedavajućeg sednicom Veroljuba Arsića što nije prekinuo Torbicu dok je govorio mimo dnevnog reda.

Milojčić je zatražio od Arsića da ima iste aršine prema svima, a onda ministarku pravde Nelu Kuburović koja prisustvuje sednici "zamolio da prvo privede pravdi (predsednika Pokreta seocijalista i ministra Aleksandra) Vulina" koji je, po njegovoj oceni, "odavno trebalo da se nađe u zatvoru".

Torbica je rekao da je to što je Milojičić rekao za ministra sramno i istakao da je Vulin bio žrtva DOS-ovskog režima i da je bio u "DOS-ovskom kazamatu jer je bio protiv njih i zato što je voleo Srbiju i ljude koji su je čuvali".

Milojičić je opomene dobio kada je reklamirajući povredu Poslovnika rekao da dok ministra finasija Dušan Vujović govori o tome kako Srbija treba još da se zaduži, "njegov državni sekretar kupuje vilu od 400.000 evra" i upitao da li je to Srbija za kakvu se zalaže SNS.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović "izvinio se" potom u ime svih narodnih poslanika građanima zato što je deo opozicije juče tokom rasprave čitao spise predmeta i komentarisao ih, što je apsolutno nedopustivo.

Jovanović se izvinio i kandidatima koji su predloženi za nosioce pravosudnih funkcija, što su se njihova imena na jedan ružan način pojavila u parlamentu.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta rekla je Jovanoviću da ga poslanička grupa SRS nije ovlastila da se u njihovo ime izvinjava.

"On ako ima potrebu da se dodvorava skupštinskoj većini, odnosno vladajućoj stranci, mi nemamo. On može u svoje ime ili u ime nekoga ko ga je ovlastio", rekla je Radeta.

Poslanici vladajuće većine su uglavnom tokom rasprave kritikovali reformu pravosuđa prošlog režima i reizbor sudija i hvalila predložena rešenja koja se nalaze na dnevnom redu sednice.

Marko Atlagić iz SNS-a je rekao da je prilikom reizbora sudija izabran "mrtvi" Ljubiša Ristić.

Naveo je da je bivša predsednica Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović izjavila da su svi kandidati bili proveravani oko 200 sati, te je upitao "kako je proveravala i ispitivala mrtvog Ristića".

Poslanici o tome ko je bio ratni huškač

Tokom rasprave i polemika poslanika SNS-a Vladimira Đukanovića i poslanice Nove stranke Marinike Tepić koja je pitala da li će se tužioci za ratne zločine baviti samo izvršiocima ili i "ratnim huškačima".

Poslanica NS-a Marinika Tepić je rekla da je premijer Srbije Aleksandar Vučić bio "perjanica ratno-huškačkog režima" i da se nada će novi tužilac za ratne zločine krenuti od vrha te piramide.

"Ja nemam amneziju i dobro pamtim ratno-huškačku perjanicu devedesetih gospodina Aleksandra Vučića, koji je bio na funkciji ministra informisanja, dakle, bivšeg ministra informisanja, i nadam se da će bilo ko bude izabran za tužioca za ratne zločine krenuti i od vrha piramide, time pokazujući svoju autonomnost, svoju nezavisnost, profesionalnost, da su svi jednaki pred zakonom i da će propitati naročito one koji su na rat huškali, a ne samo one koji su zločine izvršili", rekla je Tepićeva.

Rekla je da je juče gledala "snimak nekog govora Aleksandra Vučića iz Gline pred ljudima u uniformama, vojnim, paravojnim" gde je "poklično izgovarao pozive na stvaranje Velike Srbije" i dodala da bi to Tužilaštvo trebalo da istraži.

"Nemam baš utisak da se 'Velika Srbija' jedino stvara u miru, a na primer, jedino 'Velika Albanija' u nemiru", rekla je Tepićeva.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović rekao je da Tepićeva obmanjuje javnost.

"Aleksandar Vučić je politikom krenuo da se bavi 1993. godine. Rat je uveliko trajao. I to je potpuno neverovatno da neko ko je tada student još uvek na Pravnom fakultetu, može da bude ratni huškač. A neki koji su tada bili aktuelni političari, a gde je uvažena koleginica bila u njihovoj stranci, zalagali su se za 'Prijem u Hrvatskoj'", rekao je on.

Đukanović je ocenio da Mariniki Tepić ne bi bilo uputno da govori "šta je ko izjavljivao".

"Pošto o ratnom huškanju tek bi mogli da popričamo, posebno sa njenom bivšom partijom", naveo je Đukanović.

Polemika Martinovića i Đurišića

Reagujući na izlaganje poslanika SDS-a Marka Đurišića koji je kritikovao izmene Zakona o sudijama, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović je ocenio da je prethodni govornik "ozlojeđen rezultatima izbora na kojima je njegov kandidat teško potučen".

"Sedi čovek sam, bez predsedničkog kandidata, nigde živog poslanika oko njega nema iz njegove stranke, i 'mi nećemo i mi nećemo i mi smo protiv i mi smo za ovo i mi smo za ono itd'", rekao je Martinović.

Martinović je rekao da Đurišić očigledno smatra da je on "neka grupa - a sam za sebe".

"Vreme je pokazalo da je zbog efikasnosti u radu sudova u Srbiji, zbog kvaliteta rada predsednika sudova, potrebno pristupiti izmenama Zakona o sudijama u smislu da se napravi razlika između Vrhovnog kasacionog suda čiji se predsednik bira po Ustavu na pet godina i ne može biti ponovo izabran, i svih ostalih sudova za koje sam ja, a ne mi - dakle ja kao narodni poslanik, predložio da se predsednici biraju na četiri godine i da mogu ponovo biti izabrani na tu funkciju", rekao je Đurišić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара