Pala vlada Ise Mustafe, Tači raspustio parlament

Većinom glasova, kosovski parlament izglasao je nepoverenje vladi Ise Mustafe. Vanredni parlamentarni izbori moraju da budu održani u roku od 45 dana. Kosovski predsednik Hašim Tači potpisao dekret o raspuštanju parlamenta.

Za izglasavanje nepoverenja premijeru i lideru Demokratskog saveza Kosova glasalo je 78 poslanika, 34 su bila protiv, dok su trojica bila uzdržana, javlja izveštač RTS-a.

Glasalo je ukupno 115 poslanika. Za izglasavanje nepoverenja vladi Ise Mustafe glasali su i srpski poslanici u kosovskom parlamentu.

Potpredsednik razrešene vlade Branimir Stojanović smatra da će Albanci sigurno među Srbima podržati one koji će u nekom narednom mandatu podržati formiranje vojske i neke druge nedopustive stvari.

"Zato moramo ozbiljno da shvatimo predstojeće izbore i da sprečimo pokušaje da se instaliraju neki novi Srbi koji bi uradili sve što mi nismo", ističe Stojanović.

Ubrzo nakon sednice, kosovski predsednik Hašim Tači potpisao je dekret o raspuštanju parlamenta, čime su otvorena vrata raspisivanju izbora, koji će, kako stvari stoje, biti održani 11. ili 18. juna. 

Vlada Ise Mustafe treća je uzastopna kosovska vlada koja nije dočekala kraj četvorogodišnjeg mandata.  

Glasanje o nepoverenju vladi usledilo je pošto je doskora vladajuća koalicija, uz oštro protivljenje opozicije, za danas zakazala raspravu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, što je glavni preduslov Brisela za dobijanje viznih olakšica.

Opozicija, kojoj su se u međuvremenu pridružili i brojni poslanici vladajuće koalicije, najavila je oštru reakciju i demonstracije ukoliko parlament potvrdi dogovor Prištine i Podgorice, što je suštinski predstavljalo uvod u pad vlade Ise Mustafe.

Izglasavanjem nepoverenja vladi stvoreni su uslovi za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, koji moraju da budu održani u roku od 45 dana. 

Protiv vlade Ise Mustafe glasali su i njegovi koalicioni partneri iz Demokratske partije Kosova predsednika Hašima Tačija, pokret Samoopredeljenje i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Za četvrtak pre podne zakazane su konsultacije predsednika poslaničkih grupa, posle čega će biti poznat i datum održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Izvori u Prištini navode da će glasanje za novi saziv kosovskog parlamenta biti zakazano za juni.

Takođe, nejasno je na koji će se način izglasavanje nepoverenja vladi odraziti na početak rada Specijalnog suda za ratne zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, koji je osnovan pod patronatom Evropske unije, dok su istrage sprovedene na osnovu izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво