Dačić: Rešiti status ruskog centra u Nišu ili ga ugasiti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je da će naredne nedelje pokrenuti inicijativu kod premijera Srbije Aleksandra Vučića za rešavanje diplomatskog statusa Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.

Ivica Dačić je za Politiku rekao da je Sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima Srpsko-ruskog centra u Nišu "na čekanju" od avgusta 2014. godine.

"Već treću godinu ovo izaziva smetnje u funkcionisanju centra u Nišu. Rusija ne izdvaja sredstva koja je namenila, jer nije rešen status. Ovo pitanje se mora rešiti ili centar ugasiti", ocenio je Dačić.

Naveo je da slične formulacije postoje i u sporazumu članica NATO-a i ostalih država članica programa Partnerstvo za mir, koji je potvrđen u Skupštini Srbije 2015. godine.

"Zapadne zemlje imaju primedbe, iako su oni to isto, a i više od toga, dobili sporazumima sa Srbijom. U predlogu sporazuma stoji da članovi stalnog ruskog osoblja centra uživaju privilegije i imunitete koji se u Srbiji dodeljuju administrativno-tehničkom osoblju ambasade Rusije u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", rekao je ministar.

Naveo je da "svi dobro znaju" da centar u Nišu nije ni vojna ni špijunska baza, niti je globalni mehanizam civilne zaštite više zemalja koji bi smetao sistemu EU.

"Srbija mora da gleda svoj interes, ako već ima bilateralne sporazume sa drugim zemljama, onda treba da ima i sa Rusijom jer kako neko može opravdati da ruski spasilac iz centra u Nišu ne može da dobije status vozača u nekoj zapadnoj ambasadi", zaključio je Dačić.

broj komentara 13 pošalji komentar
(petak, 05. maj 2017, 13:42)
nevidljivi lala [neregistrovani]

Tako je!!!!

Rusija nam je jedini prijatelj.............

(petak, 05. maj 2017, 13:37)
anonymous [neregistrovani]

Humanitarni centar

Podsecanja radi,Rusi su prvi pritekli u pomoc u poplavama da vas podsetim a koliko je EU birokratiji trebalo da se organizuje te ovaj papir te onaj te ovaj protokol pa onaj i tako dok Rusi sa nama gotovo odradili 90 posto najtezeg posla.Nato nije poslao ni jedan jedini helikopter sa Kosova i Metohije da pomogne u izvlacenju zarobljenih ljudi u poplavama.Dajte Rusima sve sto je neophodno i vise od toga jer su nam uvek prvi pristizali u pomoc kad god su mogli.Jos jednom veliko hvala ruskim spasiocima koji su rizikovali svoje zivote da bi spasili nase.

(petak, 05. maj 2017, 13:26)
anonymous [neregistrovani]

Русима

Треба дати Русима све што од нас траже и више од тога. Они су једини искрени пријатељи нашег народа. Више од два века нам помажу против освајача и једини су гинули за нашу слободу. Запад свакодневно вређа Србију својим дуплим стандардима. Треба Русима дати две војне базе у Србији.

(petak, 05. maj 2017, 12:59)
Rale [neregistrovani]

Odgovor

Rusi i treba da budu svima trn u oku i treba rusku vojnu bazu uspostaviti na teritoriji srbije i ruske investicije i sveospta saradnja sa rusima kako na vojnom planu tako i na svim ostalim poljima saradnje.

(petak, 05. maj 2017, 11:12)
slavko [neregistrovani]

EU

nema zemlju koja bi imala ruski humanitarni centar. Smatra se kako su sve zemlje EU dovoljno razvijene i civilizovane da mogu same da brinu o svojim humanitarnim problemima.

(petak, 05. maj 2017, 10:55)
Zoran [neregistrovani]

Bolje zatvoriti, nego ovako stvaramo probeme i sebi i drugima

Bolje da ga zatvorimo, jer Rusi ocigledno imaju na umu nesto drugo, a ne humanitarni rad. Nigde u svetu ne postoji primer da humanitarci imaju diplomatski status, tako da je nesto drugo po sredi.

Ako Rusi hoce da pomognu, dobro dosli su. Ako hoce da prave neku bazu (vojnu, spijunsku, ili bilo sta slicno), hvala, ali dalje od nas. Ne zelimo da budemo neciji stap u prepucavanju sa zapadom. Mi sa tim istim zapadom saradjujemo, i od njih zivimo.
Rusija je suvise slaba da bi nam bila oslonac,a i i imaju mnogo blizih prijatelja od nas.

(petak, 05. maj 2017, 09:19)
anonymous [neregistrovani]

Српско-руски хуманитарни центар

Свака част на иницијативи!

(petak, 05. maj 2017, 08:59)
Петрија [neregistrovani]

Подршка

То је требало урадити у тишини, без најаве и без правдања (које се овде између редова примећује). Премијер је рекао да се он није кандидовао да води вазалну државу, већ самосталну и суверену. Па према томе, тако треба и да се понашамо, те да руском центру дамо одговарајући статус као што је то учињено у сличним ситуацијама са неким другим субјектима.
Нема сумње да ће са Запада стићи негативне реакције. На то треба рачунати јер њима смета Русија и њен утицај, ма где да се осећа. Нарочито на Балкану, и то у Србији! То ће Западу бити велики трн у оку, ал шта да им радимо, ми морамо да се старамо о својим нациналним интересима. Ни случајно нема места размишљању о укидању Центра.
А када смо већ код ових тема, има ли изгледа да се оснује и руска војна база у Србији? То би било добро, јер смо опасани са свих страна. Рачунам да би брзо утихнуле ове претње које долазе са свих страна, чак и од стране оних за које постоје чврсти докази да су извршили тешка кривична дела ратних злочина.

(petak, 05. maj 2017, 07:27)
anonymous [neregistrovani]

Čistina?

Gospodine Dačiću, ne može se Srbija večito igrati "kameleona" i menjati boju prema šiblju u kome se trenutno nadje, jer je šiblja sve manje i manje...,a onda dodje velika čistina, gde ništa vise ne pomaže, osim ako nemaš zaštitnika/e iza, da Srbiji čuva ledja.

(petak, 05. maj 2017, 07:14)
anonymous [neregistrovani]

Status

A, vi bi ste radije da ga ugasite jer ne ide jedno sa drugim : NATO kancelarija u Beogradu a ruska vojna baza u Nisu?