Dačić: Zajednička akcija "velikoalbanskih" političara

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za RTS da poslednja dešavanja u Skoplju i Prištini ukazuju na zajedničku akciju "velikoalbanskih političara" i ističe da međunarodna zajednica mora prestati da bude gluvonema na pretnje po mir i stabilnost u regionu. Reakcije nema, a to nekada znači odobravanje, rekao je Dačić.

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je premijer na najnovije provokacije Ramuša Haradinaja reagovao uzdržano i da ga Srbija prati u tome.

"Ne zato što smo slabi ili što se plašimo toga što je Haradinaj na uličarski način rekao, što i dolikuje čoveku koji je optužen za ubistva, silovanja i ratne zločine, ali to ne može biti jezik međunarodne politike", rekao je Dačić.

Istakao je da zato međunarodna zajednica, ukoliko želi mir u regionu, mora da reaguje nepristrasno, "da vodi balansiranu politiku, a ne da se postavlja kao zaštitnik separatističkih i velikoalbanskih političara".

"Zato se ni Haradinaj ni ono što se dešava u Skoplju ili u Prištini, Tirani, ne može izolovano posmatrati. Reč je o organizovanoj akciji", rekao je Dačić.

"Niko ovde nije postavio pitanje da li je Haradinaj kriv, nego se postavlja veštačko pitanje da li treba da se izruči Srbiji ili ne. To je drastično nepoštovanje prema srpskim žrtvama", naglasio je šef srpske diplomatije.

Međutim, povodom najnovije izjave Ramuša Haradinaja, ističe da se sada govori o pretnjama za mir i stabilnost u regionu.

"Međunarodna zajednica mora konačno da prestane da bude gluvonema. Put od nekih snova, košmarnih snova do teške realnosti je ponekad veoma kratak. Iako neki danas kažu: 'Pustite, to su prazne priče o Velikoj Albaniji', očigledno je da je to zajednička platforma albanskih političara, naročito kada imamo u vidu one ekstremne. Ovo je na neki način njihova odbrana od moguće optužbe pred novim Specijalnim sudom", rekao je Dačić.

Reakcije nema, a kako kaže, ponekad ćutanje znači i odobravanje.

"Sa druge strane, Srbija ne samo da se nije igrala sa Albancima, Srbija nikome nije pretila. Oni prete našoj teritoriji, oni Niš stavljaju u 'Veliku Albaniju', gde nema nijednog Albanca", rekao je Dačić uz napomenu da EU i SAD teško prevale preko usana osude, a da im je najlakše da kritikuju kada ništo nije u redu sa Srbijom.

Upitan da prokomentariše poruku Edite Tahiri o nastavku dijaloga u Briselu na dva nivoa, te da bi trebalo da se uđe u "završnu fazu", Dačić je istakao da je to "tragikomična predstava".

"Kakav su oni međunarodni faktora da od njih nešto zavisi. Niti se oni nešto pitaju, nažalost se u mnogim situacijama ni mi nismo pitali, a kamoli da će neko da pita Editu Tahiri na kakav će se način voditi pregovori... Ketrin Ešton je nju izbacila sa pregovora zato što je govorila o genocidu Srba nad Albancima... Ona služi za zastrašivanje, zaglupljivanje i zamagljivanje suštine problema – da Priština ima velikoalbanske projekcije i da ne želi uopšte da se formira ZSO", rekao je Dačić.

Komentarišući izjavu lidera makedonske partije SDSM Zorana Zaeva da je u Srbiji na vlasti "nacionalističko rukovodstvo", Dačić je istakao da je takva izjava nečuvena od čoveka koji pretenduje na premijersku funckiju.

"Daje neodgovorne, skandalozne izjave i brutalno napada premijera, odnosno ubedljivo izabranog predsednika Republike Srbije, koji poziva na mirno rešenje problema u Makedoniji, ne mešajući se nijednom u unutrašnje stvari i govoreći da je stabilnost u Makedoniji ključna za stabilnost regiona", naveo je prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Ističe da ni to nije izolovan slučaj i da je reč o "katastrofalnoj izjavi" koja će sigurno ostaviti trag po buduće bilateralne odnose Srbije i Makedonije.

"Neće nama Zaev birati ko će biti na vlasti, niti je Makedonija neka sila koju će neko da pita ko će u Srbiji biti na vlasti, isto kao što Srbiju niko ne treba da pita ko će u Makedoniji biti na vlasti", rekao je Dačić.

Govoreći o tome što je novoizabrani predsednik Sobranja Taljat Džaferi uneo albansku zastavu u svoj kabinet, Dačić je upitao gde to ima na svetu da zastava druge države bude na stolu predsednika parlamenta jedne države i podsetio da i Republika Srpska, koja je entitet po Dejtonskom sporazumu, ne može da ima istu zastavu kao Srbija nego je skinula dvoglavog orla i ima samo trobojku.

"Je l' ovo parlament Makedonije ili zajednički parlament Makedonije i Albanije?", upitao je Dačić.

Komentarisao je i poruku Borisa Tadića da treba spustiti loptu i pustiti Makedoniju da reši svoj odnos.

"U avgustu 2014. godine Boris Tadić se izvinio Makedoniji zbog svojevremenog prisustva srpske žandarmerije u toj državi. Zar vas to ne podseća na ovu priču o genocidu nad Makedoncima i Albancima koja je sada aktuelna u 'Tiranskoj platformi'?", rekao je Dačić.

Takođe, dodao je, "Hodžaj je rekao jednu laž – da u Nišu postoji vojna baza Srbije i Rusije".

"Ja sam otvorio taj humanitarni centar, da se spasavaju ljudi u požarima i poplavima, i u Albaniji, i na Kosovu, i u Centralnoj Srbiji i bilo gde. Pošto smo mi svima redom dali statuse imuniteta, ja ću postaviti pitanje premijeru Aleksandru Vučiću: da mi odgovori zašto mi ne ratifikujemo sporazum sa Ruskom Federacijom o privilegijama i imunitetu koji taj centar u Nišu ima. Zato što to neke zapadne zemlje ne daju", rekao je Dačić.

Dodao je da to "nije smetalo Borisu Tadiću da sa Kondolizom Rajs potpiše sporazum o statusu vojske SAD, a isto to što piše za Humanitarni centar Ruske Federacije i Srbije mi ne smemo i ne možemo da donesemo".

"Srbija je suverena zemlja, izvinite molim vas, šta je razlog za tako nešto. Siguran sam da ćemo o tome morati da vodimo računa u narednom periodu", poručio je Dačić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара