Kako kriza u Makedoniji utiče na odnose sa Srbijom

Nema nasilja, ali ni razrešenja političke situacije u Makedoniji. Policija nastavlja da hapsi one koji su prošle nedelje učestvovali u nasilju u Sobranju. Taljat Džaferi ušao je u kancelariju predsednika skupštine i postavio albanske zastave. VMRO-DPMNE traži odgovornost za, kako kaže, državni udar, a pretendent na mesto premijera Zoran Zaev optužuje Srbiju da ima nacionalističko rukovodstvo. "To je skandalozna i brutalna izjava, ničim izazvana", odgovora Beograd.

Taljat Džaferi – čovek zbog koga je prošlog četvrtka bilo sukoba u Sobranju, jutros je ušao u kancelariju predsednika makedonskog parlamenta i na radni sto stavio dve albanske zastavice. Prvi ih je uslikao šef Delegacije EU u Skoplju Samuel Žbogar, koji se s njim sastao.

Uz čestitke Džaferiju, britanski parlament poziva na miran prenos vlasti novoj većini predvođenoj Zoranom Zaevim. S druge strane, VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog traži da SDSM Zorana Zaeva snosi političku i pravnu odgovornost za, kako tvrde, državni udar koji se dogodio u četvrtak kada je predsednik parlamenta izabran na nelegalan način.

Zategnuti odnosi u Makedoniji proširili su se i na odnose sa susednom Srbijom – zbog odgovora Zorana Zaeva beogradskom Kuriru na pitanje šta misli zašto vlast u Beogradu više simpatiše Gruevskog nego njega.

"U Srbiji postoji isto tako nacionalističko rukovodstvo gospodina Vučića, koji je sebe deklarisao kao lidera u regionu. Ali prvom prilikom kada je bila ugrožena njegova politička karijera, pokazale su se sve njegove nacionalističke pozicije... Možda ću ovim što govorim da prozovem neke članove srpske vlade, a neki ministri iz Srbije su mi prijatelji. Da kažu šta se to poboljšalo u odnosima Srbije i Makedonije otkad je Gruevski na vlasti", rekao je lider SDSM-a Zoran Zaev.

"Nisam vodio nikakvu nacionalističku politiku. Naprotiv, vodio sam politiku mira i stabilnosti. Takvu politiku ću da vodim i u budućnosti. Mislim da je on u svemu više govorio o sebi nego o meni. Nažalost, čini mi se da neki ljudi u regionu ne razumeju šta znači biti kandidat za predsedenika vlade ili predsednik vlade i kako treba da se ponašate već svojim zemljama otežavaju. Ali to je već njihova stvar", rekao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Srpska vlada, podseća, jedina je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom a ne kao Bivšu jugoslovensku Republiku Makedoniju, zbog čega se zamerila Grcima. Podseća i da je Makedonija priznala Kosovo i za njega glasala u Unesku.

"Uostalom, ko su nam braća, ko su prijatelji, imaće građani prilike da vide za sve u regionu već u septembru, oktobru, kad bude bilo glasanje u Unesku. Prilika da vidimo našu braću koji govore da su nam braća i da nas vole najviše na svetu. Da ja ništa ne govorim zasada. Moje je da budem odgovorniji prema njihovoj zemlji nego on prema Srbiji. Ja poštujem tu zemlju", rekao je Vučić.

Makedonska policija privela je još tri osobe, pa se broj privedenih za nasilje u Sobranju od prošlog četvrtka popeo na 12. Ministar unutrašnjih poslova traži od Vlade da razreši šefa Javne bezbednosti, koji je kadar VMRO-DPMNE, jer je, kaže, odgovoran za lošu reakciju policije u sprečavanju demonstranata da uđu u Sobranje, kada je povređeno više poslanika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи