Šarčević: Reformski zakoni u junu pred poslanicima

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević očekuje da će set reformskih zakona biti pred poslanicima u junu. Broj bodova za upis u narednu godinu studija će biti 48 i ministarstvo ga neće svake godine korigovati kao do sada, rekao je ministar.

Mladen Šarčević je rekao da se nada da će nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja biti prioritet u Skupštini Srbije, kako bi reforma u prosveti mogla da počne na jesen.

"Reforme školstva u proseku traju osam godina. Mi ćemo, u okolnostima tradicionalne srpske netrpeljivosti biti zadovoljni ako reformu završimo za četiri godine", rekao je ministar i dodao da će u tom procesu ključna reč biti odgovornost i bolji kvalitet nastave.

"Mi nismo Finska, na koju se svi pozivaju. Tamo je najpre uspostavljen društveni konsenzus, izdvojen je veliki novac i pokazano veliko strpljenje. Mi nemamo ništa od toga", rekao je Šarčević gostujući u emisiji "Sedmica" na Radio Beogradu.

Šarčević je potvrdio da se učenicima petog razreda od jeseni uvodi informatika kao obavezni predmet, da veronauka i građansko ostaju u istom obimu izborni predmeti, ali da će test male mature ubuduće biti teži, u smislu da će se tražiti razmišljanje a ne bubanja.

Ministarstvo prosvete sprema i projekat velike mature, podsetio je on, a prva generacija koja će polagati veliku maturu su đaci sadašnjeg osmog razreda, a sadašnja druga godina srednje škole biće prva u pilot projektu.

To će, kaže Šarčević, olakšati đacima pripremu za upis na fakultet, a roditeljima uštedeti novac.

U oblasti visokog obrazovanja, broj bodova za upis u narednu godinu studija će biti 48 i ministarstvo ga neće svake godine korigovati kao do sada.

Dodao je da sa sindikatima ima dobar dijalog, a kada je reč o povećanju plata u prosveti, Šarčević moli za strpeljenje.

"Za više novca iz budžeta zbog reforme, ja ću se lavovski boriti, a tražiću i alternativna sredstva finansiranja, jer, bez zadovoljnih nastavnika nema ni dobre reforme", kaže ministar prosvete.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 01. maj 2017, 10:09) - anonymous [neregistrovani]

Imam i ja komentar,ali sam odustala

Pa kako komentarisati nesto sto nam se imenom pokusava predstaviti kao nesto dobro ? Cim sam videla ono "reformski zakoni",sve mi je bilo jasno. Kod nas ne postoje losi,dekandentni,zaostali,prevazidjeni...nego samo reformski zakoni (!!). Od mene pocinje sve,a pre toga nista ne valja. Secate li se prijatelji moji onog predmeta "ruke u testu"...secate li se kada neko ovde napisa da je bio na nekom seminaru za doobuku pa im rekli da stanu u krug,da se uhvate za ruke,zatvore oci i "vizualizuju poslodavca" !!!!? Mislite li da je to normalno i mislite da su kod nas zakoni "reformski" !!?? Zato i ne pisemo jer osecamo duboku indignaciju i los ukus u stomaku.

(nedelja, 30. apr 2017, 22:05) - anonymous [neregistrovani]

Коментар

Да, интересантно. Када сте данас објавили ову вест, а нико да бар нешто прокоментарише. После 17 година реформе школства, министар најављује реформу у трајању од 4 године.
Јаоооо... боље да овде станем и више ништа не коментаришем.