Vulin: Do kraja godine povećanje plata i penzija

Ministar za rad Aleksandar Vulin najavio je danas da će do kraja godine biti povećane plate i penzije.

"Mi smo obezbedili da penzije isplaćujemo iz realnih izvora", rekao je Vulin novinarima u Beogradu.

Ministar je podsetio da su 2012. penzije bile dotirane sa 48 odsto od države, a da je ove godine ta dotacija 35 odsto.

Zahvaljujući povećanju naplate doprinosa, kako kaže, penzije se danas isplaćuju iz realnih izvora.

"Migranti ne žele da ostanu u Srbiji"

Ministar za rad kaže da skoro nijedan migrant ne želi da ostane u Srbiji.

"Kada je u pitanju integracija migranata, prvo biste morali da imate ljude koji žele da ostanu u Srbiji. Izuzetno mali broj, skoro nijedan migrant ne želi da ostane u Srbiji, tako da mi ne možemo nekog na silu da teramo da živi ovde, uči naš jezik ili da se naseli ovde", rekao je Vulin.

Odgovarajući na pitanje da li se radi na integraciji migranata u Srbiji, rekao je da bi migranti prvo morali da zatraže azil. Oni koji su to učinili nisu sačekali azilnu proceduru, već su ilegalno prešli granicu.

"Za svako ljudsko biće koje zatraži azil ovde ima prostora i dobiće odgovarajuću pravnu zaštitu, ali oni ne traže azil, ne žele da žive na prostoru naše zemlje", rekao je Vulin i dodao da je Srbija dobar domaćin i da im je obezbedila smeštaj, ishranu, medicinsku zaštitu, pravnu zaštitu.

Ministar kaže da je nedavno razgovarao sa austrijskim ministrom unutrašnjih poslova Volfgangom Sobotkom o mogućnosti dobrovoljnog povratka migranata u Avganistan i Pakistan, da Srbija postane deo plana koji za to ima EU.

To podrazumeva da se omogući onim licima koji žele da se vrate ili koji više nemaju azilnu zaštitu da se vrate u zemlje porekla. 

"To je jedino što Srbija može da radi i to će Srbija nastaviti da radi. Mi ćemo biti humani prema tim ljudima, ali ćemo voditi računa o našim zakonima i našem stanovništvu", zaključio je Vulin.

"Odnosi Francuske i Srbije ne mogu biti kao što su bili" 

Govoreći o odluci francuskog suda u Kolmaru da bivšeg lidera OVK Ramuša Haradinaja ne izruče, Vulin je rekao da takva odluka ne može da prođe bez posledica po bilateralne odnose dve zemlje.

Ukazao je da ne može totalno da se pogazi pravo, pokaže da je politika iznad prava i da se misli da će se Srbija praviti kao da se ništa nije desilo.

"Nama je stalo do žrtava, nama je stalo do istine o ratnim zločinima, nama je stalo da pravo nadvlada politiku, a to se nije desilo", naveo je ministar.

Kako kaže, Srbija će imati niz bilateralnih mera kojima će staviti do znanja da je vrlo nezadovoljna.

"Shodno tome naši odnosi ne mogu da budu kao što su bili kada je doneta ovakva politička odluka", rekao je Vulin.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво