Srpska udruženja nestalih i SUBNOR o odluci Suda u Kolmaru

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica na prostoru bivše Jugoslavije, izrazila je ogorčenje i protest povodom odluke suda u Francuskoj da odbije zahtev Srbije za izručenje ratnog zločinca Ramuša Haradinaja. Predsedništvo SUBNOR-a: Još jedan dokaz neprincipijelnosti.

"Sramna odluka Apelacionog suda u Kalmaru, pokazala je, po ko zna koji put, da pravde za srpske žrtve na Kosovu i Metohiji, kao i na čitavom prostoru bivše Jugoslavije, nema", navedeno je u saopštenju.

Kako kažu time je iz zemlje, koja se smatra evropskom kolevkom poštovanja ljudskih prava, poslata necivilizovana poruka da pravo na pravdu ne postoji za srpske žrtve i članove njihovih porodica i da je nekažnjivo i dozvoljeno vršenje masovnih i brutalnih zločina nad Srbima, kakve je Ramuš Hajredinaj počinio na stotine na prostorima KiM u periodu od 1998. do 2001. godine.

Navode i da ne pristaju na uspostavljanje prakse sudova u nacionalnim evropskim sudovima i međunarodnim sudovima, prema kojoj pravda nije univerzalno pravo koje pripada svima, već je u službi politike upravljanja krizom u zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije. 

"Prema toj necivilizovanoj praksi, pravda za srpske žrtve i članove njihovih porodica je nedostižna, ona je ''kolateralna šteta'' takve politike, jednako kao što su i srpske žrtve na KiM, kao i na čitavom prostoru bivše Jugoslavije, tretirane kao ''sporedna šteta'', tragičnih zbivanja na tom prostoru" rečeno je u saopštenju.

Koordinacija je pozvala vlasti u Srbiji da preduzmu sve moguće pravne, diplomatske i političke korake kako bi se Haradinaj priveo pravdi.

Predsedništvo SUBNOR-a Srbije ocenilo je da je odluka o neizručenju Ramuša Haradinaja Srbiji još jedan dokaz neprincipijelnosti pojedinih evropskih država i kršenja međunarodnih propisa i pravila.

U saopštenju SUBNOR-a navodi i da izazivanje nemira u Makedoniji preti i ostalim državama u regionu i kaže da je ''ulje na vatru'' dolio sud u francuskom Kolmaru koji je odbio krajnje objektivan zahtev Srbije da izrući Ramuša Haradinaja.

Kako kažu, to u isto vreme preti, kao opasan presedan, čitavom evropskom kontinentu da se pretvori u zonu bezakonja i legalizovanja najtežih zločina poput onih što su albanski teroristi tokom devedesetih godina prošlog veka počinili srpskom i drugim narodima na KiM.

broj komentara 0 pošalji komentar