Vulin: Lunaček ne shvata da ratni zločini ne zastarevaju

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin istakao je da bi bilo dobro kada bi međunarodna zajednica i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček razumeli da kada Ramuš Haradinaj poziva na etničko čišćenje Srba treba reagovati, a ne ćutati i okrivljavati Srbiju.

Aleksandar Vulin je, reagujući na odluku francuskog suda u Kolmaru i reakciju potpredsednice Evropkog parlamenta Ulrike Lunaček izrazio žaljenje što ova austrijska političarka nikako da shvati da ratni zločini ne zastarevaju i da nema starih i zastarelih optužnica kada su u pitanju ratni zločini.

"Možda bi gospođa Lunaček bolje razumela o čemu govori kada bi bolje upoznala porodice žrtava Ramuša Haradinaja. Biće mi veliko zadovoljstvo da je upoznam sa porodicama žrtava Haradinaja pa neka njima objasni da su njihovi najmiliji zastareli i da je potraga za pravdom za njihove živote i smrt nešto što je zastarelo i što je puka politika", poručio je Vulin.

Podseća da je Haradinaj oslobođen zahvaljujući ubistvima svedoka.

"Ne smemo zaboraviti da Haradinaj nije oslobođen zato što je nevin, već zato što su pobijeni svi svedoci, pa više nije bilo dokaza protiv njega", ukazao je ministar.

Vulin je rekao da ono što posebno brine jeste to što je Haradinaj čim je došao u Prištinu rekao da je "njegova pretnja ratom bila ozbiljna, da bi Srbi bili proterani, da ih ne bi bilo na Kosovu i Metohiji". 

"Čak se pozvao i na primer Hrvatske, gde je rekao da bi uradili isto što su uradili Hrvati, a 'Oluja' je proterala 250.000 Srba i svela ih na veoma mali broj koji sada živi u Hrvatskoj. To brine, kao što i posebno brine što je međunarodna zajednica opet prećutala pretnju ratom", istakao je Vulin.

Lunaček bi, prema njegovim rečima, više pomogla Evropi, nama, Kosovu i Metohiji i sebi kada bi razumela da ratni zločini ne zastarevaju, da sve žrtve bez obzira na naciionalnost imaju pravo  na pravdu i kada bi razumela da kada Haradinaj poziva na etničko čišćenje Srba treba reagovati a ne ćutati i okrivljavati Srbiju.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 28. apr 2017, 22:05) - Nenad [neregistrovani]

Ratko Mladic

Cudno je to da predmet protiv ratka mladica i radovana karadzica ni zastareo pred haskim tribunalom!!! Zasto haski tribunal je insistirao da se oni uhapse?? I zasto ih ne pustaju na slobodi uz obrazlozenje da je predmet zastareo???

(petak, 28. apr 2017, 20:36) - Toša [neregistrovani]

Haradinaj

Što se tiče Haradinaja i njemu sličnih, treba samo "održati" poternice na snazi, otvoriti još neke za koje postoje osnovane sumnje u zločin, i sačekati ulazak Srbije u EU. Tog momenta su njima zatvorena vrata EU, jer svaka članica ima pravo da preuzme zločince koji stupe na teritorij EU, bilo gde.

(petak, 28. apr 2017, 15:47) - anonymous Lala [neregistrovani]

Još kako shvata,

Ali za nju su to samo bezazleni zločini nad Srbima , neka je bude sramota ako je uopšte ima .