Dačić: Situacija u Makedoniji problem za čitav region

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da Srbija poziva na mir i smirivanje situacije u Makedoniji, jer je ugrožena i stabilnost regiona.

Ivica Dačić je rekao, gostujući u Dnevniku RTS-a, da u Makedoniji nema nade za politički dogovor.

"Sada se najbolje vidi koliko smo bili u pravu kada smo mesecima pre ovih dešavanja ukazivali na to da Srbija ima zlatnu polugu u svojim rukama, a to je politička stabilnost. Od vitalnog značaja je utvrditi da li postoji bilo kakav autoritet koji može da situaciju u Makedoniji drži pod kontrolom", ističe Dačić.

Dodaje da je situacija u Makedoniji takva da više ne predstavlja lokalnu nevolju već problem za ceo region.

"Intervencija međunarodne zajednica je išla ka tome da se prihvati jedna opcija i očigledno je da ovde postoji problem legitimiteta i legaliteta. Situacija u Makedoniji nije dobra", smatra ministar Dačić.

Napominje da je premijer Srbije razgovarao sa učesnicima ovog političkog procesa.

"Srbija će pomoći koliko može i pozivamo na mir i smiravanje sitacije jer je bez toga ugrožena i stabilnost regiona. Takođe, moramo da zaštitimo i interese Srbije", kaže Dačić.

Dodaje da bismo u našoj zemlji imali sličnu situaciju da je u Srbiji neka druga vlast.

"Srbiji se sada otvoreno preti čak i iz delova centralne Srbije. Mi smo zato preuzeli na sebe odgovornost da budemo proizvođač stabilnosti u regionu", ističe ministar.

Kaže da Srbija uzdržano reaguje na provokacije koje stižu sa juga Srbije, iz opština gde žive Albanci, i da mu nije lako da se suzdržava na svakodnevne izjave o stvaranju "Velike Albanije", ali da poštuje crvenu liniju koju je povukao premijer Vučić.

"To je isto kao kada bismo mi govorili o ujedinjenju sa Srbima iz regiona. Niko ne reaguje sa međunarodne scene, a prvi koji je reagovao bio je Johanes Han posle razgovora sa mnom i doživeo je velike napade iz Prištine. Ovo se ne dešava slučajno, Albanci nisu toliko hrabri da sami govore o 'Velikoj Albaniji'. Zato je važno da se u Srbiji sačuva politička stabilnost. Zar bismo mi hteli ovakve scene u Srbiji? Mislim da nijedan građanin Srbije to ne želi", smatra Dačić.

Ističe i da će odluka suda u Kolmaru imati značajne posledice po diplomatske odnose između Srbije i Francuske.

"Srbija je mirna i reaguje uzdržano, ali mislim da niko ne bi trebalo da se igra sa Srbijom i njenim narodom. Reagujemo uzdržano jer imamo svest da ne treba podgrevati situaciju i da je izlaz u dogovoru. Albanci igraju na sve ili ništa, a poručujem im da se ne igraju. Mi ćemo reagovati uzdržano kao državnici, napravićemo sve da Srbija bude izvor mira i stabilnosti u regionu", kaže ministar Dačić.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво