Protestna nota Francuskoj

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović uručio je protestnu notu ambasadorki Francuske u Beogradu Kristin Moro, povodom skandalozne odluke Apelacionog suda u Kolmaru, kojom je odbijen zahtev Srbije za ekstradiciju Ramuša Haradinaja.

U noti se iznosi stav Vlade Republike Srbije da je u pitanju politički motivisana odluka koja nije pravno utemeljena i u čijem obrazloženju nisu uvaženi materijalni dokazi koje je dostavila Srbija, među kojima su i izjave preživelih svedoka, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ukazuje se da Apelacioni sud u Kolmaru nije naveo ni jednu činjenicu kojom dokazuje da nisu ispunjene pretpostavke iz Evropske konvencije o ekstradiciji, sačinjene 1957. godine u Parizu, koju su ratifikovale i Republika Francuska i Republika Srbija.

U noti se naglašava da ova odluka predstavlja povredu univerzalnog principa međunarodnog prava o sprečavanju nekažnjivosti ratnih zločina, a da je posebno neprihvatljiva konstatacija da bi ekstradicija Ramuša Haradinaja Srbiji imala izuzetno teške posledice po njega, čime se izražava nepoverenje u pravni sistem Srbije.

Ocenjuje se da je odluka Apelacionog suda u Kolmaru uvredljiva i zaključuje da predstavlja težak udarac bilateralnim odnosima Srbije i Francuske, navedeno je u saopštenju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 28. apr 2017, 08:34) - Rade anonymous [neregistrovani]

Kakva diskriminacija

Protestne note su sve i ništa. Pokazalo se to već u bliskoj istoriji. francuski ministar Kućner i predsednik Sarkozi su prvi priznali nezavisnost Kosova i čestitali predsedniku Kosova uz reči da se evo završava i ovo poglavlje na Balkanu oko Kosova na kojem su svesrdno radili od početja raspada jugoslavije.Priznali da su radili na priznnju države kosovo. Ministar jeremić šalje protestne note , povlači ambasadore i posle toga iz sve snage bratska ljubav, Nož u leđa za Kosovo. pa šta onda govoriti o haradinaju do zbog dnevno političkih poena. pa Francuska i Amerika su prvi priznali Kosovo a najbolji nam "prijatelji".

(petak, 28. apr 2017, 00:16) - MIrko Vukojicic [neregistrovani]

Pravni skandal

Ovo je pravni skandal koji je vrlo negativan za srbiju kao drzavu i srpski pravni sistem.
Neko za za ovo treba da snosi odgovornost za pravni promasaj ili da promeni odluku.