Rusija zabrinuta zbog odluke suda o Haradinaju

Oslobađanje bivšeg lidera OVK Ramuša Haradinaja u Francuskoj predstavlja ispolitizovanu odluku i svedoči o dvojakim standardima Pariza, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u razgovoru sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je posle podne telefonom sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom, koga je upoznao sa postupkom francuskih vlasti u slučaju Haradinaj.

Sergej Lavrov je izrazio iskreno razumevanje za stavove i pozicije Vlade Srbije tim povodom, saopštila je Vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

"Lavrov je naglasio da Rusija deli duboku zabrinutost Srbije u vezi sa jasno ispolitizovanom odlukom francuskog suda, koji je 27. aprila objavio da pušta iz pritvora zloglasnog vođu kosovskih ekstremista Ramuša Haradinaja, čime je ignorisan zahtev Beograda upućen preko Interpola", kaže se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Moskva, kako se dodaje, veruje da svi kosovski političari umešani u ratne zločine moraju da dobiju zasluženu kaznu, bez obzira na pozicije na kojima se nalaze, dodaje se u saopštenju.

Dvojaki standardi Pariza pokazuju politiku popuštanja pred kosovskom agresivnom politikom realizacije projekta "Velike Albanije", koji bi mogao da uništi krhku stabilnost i predstavlja recidiv krvavog konflikta na Balkanu, istaklo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

U saopštenju se navodi da su Lavrov i Vučić razgovarali telefonom na inicijativu srpske strane i dodaje se da su razgovarali i o bilateralnoj saradnji i potvrdili odlučnost da jačaju strateško partnerstvo Moskve i Beograda.

Istražno veće Apelacionog suda u Kolmaru odbilo je danas zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja i ukinulo mu meru zabrane napuštanja Francuske.

Francuski sud pozvao se u obrazloženju na formalne, odnosno proceduralne razloge u donošenju takve odluke, što proističe iz teksta odluke koju je dostavio Tanjugu.

U obrazloženju odluke sud konstatuje da zahtev Srbije nije politički, ali navodi da nisu ispunjeni svi formalni uslovi da bi bio prihvaćen.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво