Nikolić pisao Olandu: Odluka o Haradinaju politička, na slobodi je zločinac

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, nakon odluke francuskog suda da ne izruči Ramuša Haradinaja Srbiji, koja ga tereti za zločin nad Srbima, uputio je pismo francuskom kolegi Fransoa Olandu u kojem je poručio da je ona politička i da je, nažalost, još više utvrdila uverenje da nema pravde za srpske žrtve.

"Vest da je odlukom francuskog pravosuđa oslobođen Ramuš Haradinaj, čije smo izručenje tražili na osnovu raspisane poternice obezbeđene dokazima, duboko je potresla našu javnost i, nažalost, još više utvrdila uverenje da nema pravde za srpske žrtve. Odlukom Apelacionog suda u Kolmaru pušten je na slobodu zločinac koji će, ovim činom francuskih vlasti, ostati nekažnjen", navodi u pismu Olandu predsednik Srbije.

Nikolić u pismu ukazuje da je Srbija, u skladu sa važećim procedurama, dostavila dokumentaciju koja "neporecivo dokazuje krivicu Ramuša Haradinaja, zločinca koji je za svagda zavio u crno mnoge srpske porodice".

Predsednik Srbije navodi da nikakva objašnjenja ne mogu otkloniti utisak da je politika i ovoga puta nadvladala pravdu i da je ubijanje Srba opravdano i dozvoljeno, za razliku od zločina nad drugim narodima.

"Naš osećaj duboke povređenosti je uvećan činjenicom da se Francuska u srpskoj istoriji doživljavala kao svetao primer prijateljstva i časti, zbog kojeg ni najveća stradanja u dva svetska rata nisu bila uzaludna", piše u pismu Nikolića predsedniku Francuske.

Predsednik Nikolić navodi da će Vlada Srbije, u skladu sa svojim ovlašćenjima, odlučiti na koji način će Srbija iskazati svoje nezadovoljstvo.

"Srbija je 90-ih godina bila suočena sa terorizmom Ramuša Haradinaja na Kosovu i Metohiji, Francuska je ugrožena danas, i zato smatram da je trebalo da znate da će ovakva odluka izazvati revolt mog naroda.

Ja Vam, kao čoveku kome sam u više navrata dokazao svoje prijateljstvo, ukazujem na posledice takve očigledno političke odluke suda u Francuskoj, koja je nanela veliku nepravdu Srbiji, velikom prijatelju Francuske, za koju nas, u ovom trenutku i nažalost, vezuje samo slavna istorija naših dedova i očeva", navodi se u pismu predsednika Srbije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво