Artman: Francuska ima komplikovane procedure za izručenja

Nekadašnja portparolka Tužilaštva Haškog tribunala Florans Artman nije iznenađena negativnim mišljenjem francuskog suda povodom zahteva Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, jer, kako ističe, ta država ima komplikovane procedure za izručenje propisane njenim zakonodavstvom.

"Ovaj predmet treba staviti u kontekst Francuske, gde su apsolutno sve procedure za ekstradiciju, bez obzira da li se traži Haradinaj ili neko manje poznat, jako komplikovane kada su u pitanju ratni zločin, zločini protiv čovečnosti i genocid", rekla je Artmanova Tanjugu.

Artmanova je ukazala da je Francuska odbijala izručenje i za mnogo teža krivična dela zbog neispunjenosti formalinh uslova, napominjući da je do sada odbila sve ekstradicije za genocid, među kojima je niz primera optuženih za genocid u Ruandi.

Suština je, kako je navela, da zahtev za izručenje treba da ispunjava sve uslove koje predviđa Krivični zakonik Francuske, a pored toga i niz drugih pravnih uslova.

Procedure u Francuskoj za odlučivanje o zahtevu za izručenje traju jako dugo, dok se u drugim državama završavaju za dve do tri sedmice, napomenula je Artman u telefonskom razgovoru za Tanjug.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 27. apr 2017, 17:59) - anonymous [neregistrovani]

i za zutu kucu nitko nadlezan- bas cudno

A kada su Srbi u pitanju onda samo sto ih ne kupe po ulici i izrucuju. ...

Svi nadlezni za Srbe....i uvijek sve moguca...sram da vas bude....
kao Srpkinja iz Hrvatske znam vasu :"pravdu"....

(četvrtak, 27. apr 2017, 17:45) - ВалсимоТ [neregistrovani]

И раније и увијек ће ?

З а п а д- Тамо нам и Сунце залази.
И с т о к - Сунце се за нас рађа заувјек.

(četvrtak, 27. apr 2017, 17:09) - anonymous [neregistrovani]

Da, da, kako da ne

Eh da su morali izruciti nekog Srbina nekome kako bi islo kao ''po loju''. Inace njeno misljenje je vrlo relevantno, s obzirom kako ''simpatise'' Srbe.