Reagovanja u Srbiji na odluku francuskog suda

Odluku francuskog suda da odbije zahtev Beograda za izručenje Ramuša Haradinaja, zvaničnici i javnost u Srbiji ocenili su kao političku.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da odluka francuskog suda o puštanju Ramuša Haradinaju predstavlja primer kako politika utiče na pravosuđe i kako postoje dvostruki standardi i kad su žrtve u pitanju.

"Ovim se daje jasna poruka da ubijanje Srba nije kažnjivo. Da je neki Srbin bio uhapšen, da li bi bio odbijen zahtev za izručenje Kosovu? Srbija je dužna da traži pravdu za srpske žrtve, jer su one valjda vredne, kao i sve druge. To ćemo tražiti na svakom mestu i od svakog", naglasio je Dačić.

Šef srpske diplomatije smatra da će ovakva sramna odluka svakako ostaviti posledice na naše bilateralne odnose sa Francuskom.

"Francuski generali iz Prvog svetskog rata bi se stideli ovakve odluke Francuske", zaključio je Dačić.

Predsednik skupšinskog odbora za KiM Milovan Drecun smatra da je odluka francuskog suda kojom se odbija izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji politička, a ne pravna, te da će kao takva ohrabriti ekstremiste među Albancima na KIM.

"Uprkos neoborivim dokazima koje je Srbija podnela, sud je doneo oslobađajuću oduku. Evidentno je da je sve sa pravnog otišlo na politički teren i to je krajnje neprihvatljivo, nije dobro i potpuno je pogrešna odluka", rekao je Drecun Tanjugu.

"Sem toga mislim da će ova odluka imati veoma negativan uticaj na događaje na samom KiM zato što će ohrabriti ekstremiste među Albancima da sprovode dodatno nasilje nad Srbima", naveo je Drecun.

Njega, kako je naveo, posebno zabrinjava apsolutna nespremnost svih Albanaca, i na KiM i u Albaniji, da se suoče sa zločinima koje je teroristička OVK počinila i da ih osude.

"Oni Haradinaja slave kao heroja i time šalju jasnu poruku Srbima da nisu dobrodošli na Kosmetu i time se zatvara put ka izgradnji jednog stabilnog procesa pomirenja Srba i Albanaca", smatra Drecun.

Lider građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović rekao je da nije imao iluzija da će Ramuš Haradinaj biti izručen Srbiji i da je tim samo potvrđeno nepoverenje koje Srbi s Kosova i Metohije imaju u međunarodnu pravdu.

Ivanović za kaže da tom odlukom nisu iznenađeni ni Srbi sa KiM, jer, kako navodi, niko nije verovao da će se suditi po pravdi.

"Videli smo Haški tribunal kako deluje i zaključili da je to još jedna politička organizacija koja ima plašt pravde, ali da zapravo ne sudi po zakonu, već po nekakvim političkim instrukcijama koje su očigledno dolazile sve ove godine. Nemamo mi mnogo ambicija. Mi smo najveći skeptici da postoji međunarodna pravda", naveo je Ivanović.

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji saopštilo je da je pogođeno odlukom suda u Kolmaru i ocenilo da je taj sud oslobađajući nekadašnjeg lidera OVK Ramuša Haradinaja uradio isto što je ranije uradio Apelacioni sud u Beogradu koji je oslobodio pripadnike "Gnjilanske grupe".

"Zašto nas je pogodila odluka francuskog suda? Pa oni su samo uzeli 'model oslobađanja' Apelacionog suda u Beogradu koji je oslobodio albanske zločince, pripadnike 'Gnjilanske grupe' i ako su u višem sudu osuđeni na 120 godina, zbog monstruoznih zločina i silovanja Srpkinja", navedeno je u saopštenju povodom oslobađajuće presude Haradinaju.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ocenio, povodom odluke da se odbije izručenje Haradinaja da je to jedno od poslednjih upozorenja vlastima u Beogradu da treba da preispitaju svoju politiku učlanjivanja u Evropsku uniju jer tamo nemamo prijatelje niti iskrene saradnike.

Šešelj je dodao da su srpski radikali od početka znali da je reč samo o jednoj igri, o poigravanju Srbijom s jedne strane, a sa druge strane o nastojanju da Haradinaj među kosovskim Albancima dobije što veću popularnost pred predstojeće izbore.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekao je da je odluka suda u Francuskoj je još jedna u nizu političkih, a ne pravnih odluka, kao što je bio slučaj i u Haškom tribunalu, a Ramušš Haradinaj jeste i ostaje ratni zločinac.

Više nema sumnje da međunarodni sudovi postoje samo za Srbe, a posebno Haški tribunal, koji je sudio samo onima koji su branili Srbe i branili svoju zemlju, a oslobađali zločince poput Nasera Orića, Ramuša Haradinaja, Fatmira Ljimaja, Ante Gotovine", istakao je Marković u izjavi za javnost.

Demokratska stranka Srbije ocenila je da je odlukom francuskog suda Haradinaj praktično aboliran.

"Zaštita ratnih zločinaca nije ništa drugo nego zastupanje politike da su zločini ne samo dopušteni, već i poželjni ukoliko su u funkciji ostvarenja strateških ciljeva Vašingtona i Brisela. U ovom slučaju taj cilj je dezintegracija Srbije", poručuju iz DSS-a.

Srpska narodna partija ocenjuje da odluka suda u Kolmaru predstavlja poruku svim teroristima na KiM da slobodno mogu da progone i ubijaju Srbe, jer za to nikada neće odgovarati.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da odluka Apelacionog suda u Francuskoj ne sme biti izgovor za eventualni prekid razgovora predstavnika Beograda i Prištine.

Time dovodimo u opasnost celo kosovsko društvo i sve građane Srbije, pošto se nalazimo u periodu konstantnog podizanja tenzija i pretnji novim ratovima i sukobima, naveo je Jovanović u izjavi za javnost.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da je odluka suda u Kolmaru politička. Francuska nije htela da ulazi u odnose između Srbije i Kosova, te je slučaj praktično "delegirala" Sudu za OVK, smatra Popov.

Popov je rekao da ne smatra da bi ta odluka mogla da utiče na izglede da se Haradinaju ne sudi pred specijalnim sudom za OVK, te dodaje da je francuski sud time što nije obrazložio odluku zapravo pokazao da ne želi da ulazi u detalje.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom Milan Antonijević izjavio je da bi posle odluke o oslobađanju Haradinaja Srbija za početak može aktivno da doprinese tome da se podigne optužnica pred novoustanovljenim sudom za ratne zločine koje počinio OVK na Kosovu i uspostavi saradnju sa tužilaštvom i specijalnim tužiocem Dejvidom Švendimanom koji je nedavno izabran i koji je bio u Srbiji.

"To je nešto što može doprineti i ugledu Srbije, ali i da se o svemu onome što se dešavalo na Kosovu dođe do određene presude", rekao je Antonijević.

I predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović smatra da se posle odluke suda u Francuskoj, još postoji mogućnost da mu sudi Specijalni sud na Kosovu, odnosno instanca koja može biti veoma relavantna za sve ono što se na Kosovu dešavalo u periodima krize i konflikata.

Odluka suda u Francuskoj je za potpredsednika Centra za spoljnu politiku Dragana Đukanovića je kontinuitet presuda koje smo imali prilike da vidimo i kada su u pitanju državljani pojedinih država našeg regiona koji su takođe bili na optužnicama Specijalnog tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво