Reagovanja iz Prištine i Tirane na odluku suda u Kolmaru

Kosovski i albanski političari reagovali su na odluku francuskog suda kojom je odbijeno izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji.

U prvoj reakciji na odluku suda u Kolmaru, kosovski predsednik Hašim Tači napisao je na profilu na Fejsbuku da je "ova odluka dokaz nepravednih optužbi Srbije prema pripadnicima OVK".

"Presuda suda u Kolmaru da se gospodin Haradinaj vraća na Kosovo je dobra vest za njegovu porodicu, saradnike i sve građane sa Kosova. Još jednom je dokazano da su optužbe Srbije protiv Oslobodilačke vojske Kosova nepravedne i protivne demokratskim principima", napisao je Tači.

Kosovska vlada pozdravila je odluku francuskog suda da Ramuša Haradinaja oslobodi odgovornosti za ratni zločin nad Srbima i izjavila da smatra da je "srpska poternica bila nezakonita i neopravdana".

Kosovska vlada je saopštila da smatra da je odluka francuskog suda "potvrda da je pravo na strani Haradinaja".

"Srpske poternice protiv Haradinaja i drugih boraca OVK su političke", navodi se u saopštenju.

Čestitajući građanima Kosova na oslobađajućoj presudi i pobedi nad, kako se tvrdi, "manipulativnim naporima srpske države", vlada "izražava svoju trajnu opredeljenost da uloži maksimalne napore za sprečavanje takvih oblika nepravde od Srbije ubuduće".

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veseli ocenio je da je oslobađajuća presuda za lidera opozicione ABK radosna vest i "potvrda da je međunarodna poternica Srbije za bivšim premijerom Kosova bila neprihvatljiva".

"Odluka suda u Kolmaru o oslobađanju Ramuša Haradinaja je radosna vest i svi smo čekali da se to dogodi. Njegovo pritvaranje na osnovu međunarodne poternice Srbije bilo je neprihvatljivo i to više ne bi smelo da se ponovi. Gospodine Haradinaj, srećan vam povratak kući i u svoju zemlju", napisao je Veseli na profilu na Fejsbuku.

Iz Alijanse za budućnost Kosova saopštavaju da je privođenje Haradinaja bilo nepotrebno i "očigledan pokušaj Srbije da destabilizuje Kosovo".

Ramušev ratni saborac i politički istomišljenik Fatmir Ljimaj pozdravio je vest o oslobađanju, poželevši mu dobrodošlicu, na putu ka Kosovu.

Kosovska ambasadorka u Vašingtonu Fljora Čitaku napisala je na svom Tviter nalogu da je potez Srbije da povuče svog ambasador iz Francuske na konsultacije "neverovatan" i "besraman".

"Umesto da ju je sramota zbog zloupotrebe Interpola, Srbija se sprema da povuče ambasadora na konsultacije", napisala je Čitaku.

Rama: Ramuš se ponovo pojavljuje kao naš pobednik u Prištini

Albanski premijer Edi Rama poželeo je dobrodošlicu lideru ABK Ramušu Haradinaju iz francuskog grada Kolmara.

"Ramuš se ponovo pojavljuje kao naš pobednik u Prištini. Ponosan sam na Oslobodilačku vojsku Kosova. Bolje ikad nego nikad", naveo je Rama na svom profilu na Fejsbuku.

Odluku suda u Kolmaru pozdravilo je i Ministarstvo spoljnih poslova Albanije, koje u saopštenju navodi da je sud na taj način potvrdio prethodnu dvostepenu odluku suda u Hagu, kojom je Haradinaj proglašen nevinim.

Navodi se i da je šef albanske diplomatije pozdravio odluku francuskog suda i preneo bratske pozdrave svim stanovnicima Kosova.  

"Pravda je zadovoljena. MSP smatra da odluku suda treba prihvatiti kao pobedu istine i pravde nad neosnovanim i politički motivisanim optužbama koje su imale za cilj diskreditaciju i destabilizaciju države Kosova, te izjednačavanje borbe naroda Kosova i OVK za slobodu i nad zločinima Miloševićevog režima", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo poziva Srbiju da se odrekne, kako se navodi, "uticaja nad Kosovom".

"MSP smatra da je napredak regiona u evroatlantskim procesima temelj jačanja saradnje i dobrosusedske politike, kojoj je Albanije bila i ostaje u potpunosti posvećena. Kosovo je država i to je nepromenjiva realnost, a bratski odnosi Albanije i Kosova stabilizuju region i orijentisani su ka našoj zajedničkoj evropskoj budućnosti", navodi se u saopštenju.

Istražno veće Apelacionog suda u Kolmaru odbilo je danas zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja i ukinulo mu meru zabrane napuštanja Francuske.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво