Drecun: Proces protiv Haradinaja pratili politički pritisci

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun za RTS kaže da francuski sud u Kolmaru ima čistu situaciju kada je u pitanju odluka o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, ali ističe da politički uticaj daje prostora da budemo pesimisti.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Milovan Drecun je rekao da ne veruje da će Ramuš Haradinaj biti izručen Srbiji.

"Možda je ovo igra koja priprema nastavak procesa. Ako Haradinaj bude izručen, on ima pravo žalbe. Konačnu odluku donosi vlada, Ministarstvo pravde, što znači da bi to bila politička odluka. Neverovatno je bilo to što se desilo sa državljanstvom Ramuša Haradinaja. Albanija nije pokrenula sudski proces protiv Haradinaja da bi imala osnov za izručenje, ali možda se priprema novi scenario, npr. bekstvo Haradinaja", istakao je Drecun.

Dodaje da je moguće da se u Albaniji nadaju da će Haradinaj postati lider opozicije i tako učestvovati na izborima.

Drecun je rekao da je "brutalni pritisak na sud" najava da će biti nasilja na Kosmetu, ako odluka suda u Kolmaru biti pozitivna.

"Ako se sudi Albancu za najteže zločine – onda se preti nemirima. Ako prihvatimo to, onda niko iz OVK neće biti procesuiran. Organizovani kriminalni klan, koji je moćan na teritoriji Kosova i Metohije, ima nekoliko stotina ljudi pod oružjem, kojima je Haradinaj komandovao; setite se Kumanova. Oni su sposobni za izazivanje nasilja, ali postoji politički uticaj Vašingtona i drugih moćnih centara na Albance, tako da je ovo pokušaj brutalnog pritiska na sud", objasnio je Drecun.

Drecun je u slučaju nemira na Kosmetu istakao da je obaveza Kfora da zaštiti Srbe.

"To je ključna uloga Kfora, da zaštiti Srbe sa KiM. Bitnija je politička poruka koja se šalje od npr. SAD, koje mogu da usmeravaju delovanje Albanaca. Uznemirava činjenica da se oživljava ideja o 'Velikoj Albaniji' i to sve kada se rešava politička sudbina Makedonije", objasnio je Drecun.

Istakao je da je Srbija defakto priznata za lidera stabilnosti i da Srbija i Aleksandar Vučić nude regionu i Albaniji proces normalizacije odnosa.

"Hoćemo da se krećemo napred, da pružimo perspektivu ljudima, ali sa druge strane imamo projekat 'Velike Albanije', koji remeti stabilnost. Ako se krene tim putem, moguća je destabilizacija", objasnio je Drecun.

Mediji prenose da su srpske bezbednosne službe podigle aktivnosti na najviši nivo zbog prisustva turskih agenata, a Drecun objašnjava da je uticaj Turske na ovim prostorima kontinuiran.

"U delovima Balkana gde žive muslimani, Turska želi da se nametne kao lider svih muslimana. Ima veliki uticaj, a ona je među prvima priznala nezavisnost Kosmeta. Turska ima snažno prisustvo i uočljivo je prisustvo službi bezbednosti koje su aktivne", istakao je Drecun i dodao da je pitanje da li samo Turska stoji iza oživljavanja ideje o "Velikoj Albaniji".

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 27. apr 2017, 09:41) - Петрија [neregistrovani]

Обелоданити истину

Сад би било добро да наше власти дају у јавност бар део доказног материјала који је достављен француском суду па да се види како стоји право и правда у ЕУ! После овог, поставља се питање шта тражи Србија у ЕУ? Треба се припремити за најгори сценарио јер је право потпуно пало у воду, па у том погледу више не бисмо требали да гајимо било какве илузије.

(četvrtak, 27. apr 2017, 09:26) - anonymous [neregistrovani]

Da podsetimo

Zaboravio narod kako mu se smejao u lice Kusner i vredjao kad je bio u Srbiji pri pomenu "Zute kuce". Sto se onda cude? Stalno sam pisao da ce ga pustiti jer je sve samo farsa;

(četvrtak, 27. apr 2017, 09:17) - anonymous [neregistrovani]

I mi imamo resenje

Ili ce ga EU izruciti ili ce Srbija izaci iz pregovora sa EU. Ako Francuska zastiti nekoga ko je ubija u ovom slucaju apsolutno nije bitno koga i gde vec samo cinjenica da je ubijao ne postoji sud na ovome svetu niti drzava koja moze da ga zastiti a kamo li da ta drzava bude Francuska i to clanica EU.

(četvrtak, 27. apr 2017, 09:16) - anonymous [neregistrovani]

?

Sta ovo znaci i kako protumaciti?Znaci da Srbija nema nikakvih dokaza protiv Haradinaja i da je sve ovo bilo samo jedna haranga i notorna laz.Sa ovakvim ponasanjem i optuzbama nikada se nece stvoriti mir na tim prostorima,a time i sire.

(četvrtak, 27. apr 2017, 08:59) - anonymous [neregistrovani]

!!!

Zamislite u kakvom svetu zivimo kada pravda nema uticaj, nego politicki odnosi. Ponekad se "izmaknem" malo od zemaljske kugle i sa gadjenjem posmatram sta se "dole" desava. Nepravda,laz i amoral u usponu,a istina i pravda u dubokom ponoru.