Mekejn: Vučić mora pažljivo da balansira između Istoka i Zapada

Novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora pažljivo da balansira između Istoka i Zapada, izjavio je američki senator Džon Mekejn, koji je nedavno boravio na Balkanu i ocenio da bi u tom regionu Sjedinjene Američke Države trebalo da budu više angažovane.

"Svi znamo da su odnosi Srbije i Rusije stari više vekova. Istovremeno, Srbija učestvuje u vežbama za obuku sa Sjedinjenim Državama, postoji vojna saradnja dveju zemalja", naveo je Mekejn u intervjuu za Glas Amerike.

On je istakao da je Vučić jasno stavio do znanja da se Srbija neće pridružiti NATO-u, ali da će sarađivati i da sarađuje, naročito kada je reč o borbi protiv terorizma.

"Vučić želi dobre odnose sa Sjedinjenim Državama i evropskom zajednicom, ali istovremeno razume da dugo postoje odnosi sa Rusijom. I mislim da će njegove poteze do određenog stepena diktirati naš i evropski angažman u zemlji", naglasio je Mekejn.

Prema njegovim rečima, nije sasvim jasno u kom smeru Srbija ide, naročito u svetlu izbora predsednika Vučića.

Povodom zabrinutosti koja postoji u Srbiji zbog koncentracije vlasti, posle Vučićeve pobede na izborima, Mekejn je rekao da "postoji trend u Istočnoj Evropi – Mađarskoj, donekle u Poljskoj, Bugarskoj – konsolidacije vlasti u rukama pojedinačnih lidera" i da "postoji rizik od toga u Srbiji".

"Mislim da predsednik Vučić zbog većine s kojom je pobedio na izborima veruje da ima snažan mandat. Mi moramo da uradimo što god možemo da osiguramo da on kao predsednik jedne demokratije poštuje to kako demokratija u suštini funkcioniše", naglasio je američki senator.

On je rekao da su neka druga pitanja kao što su Rusija, Ukrajina, Bliski istok, Kina, odvratile pažnju Vašingtona koji nije obraćao pažnju na region, niti su Evropljani obraćali dovoljno pažnje na Balkan.

Smatra i da je veoma jasno da Rusi pokušavaju da prošire štetan uticaj na Balkanu, pominjući pokušaj puča u Crnoj Gori i očigledan pokušaj pojačanog uticaja na Srbiju, a kako je rekao, tu su lažne vesti, hakovanje koje se stalno odvija, Sputnjik, Raša tudej...

"Takođe postoje tenzije, posebno između Srbije i Kosova, tako da verujem da je to, iskreno rečeno, rezultat izostanka američkog i evropskog liderstva", naglasio je Mekejn.

"Učestvovali smo u konfliktu tamo, došlo je do velikog gubitka života, a poslednjih godina smo izgleda napustili region, i to je još jedan primer gde je američko liderstvo apsolutno neophodno", istakao je Mekejn.

"Treba da budemo više angažovani, trebalo bi da potvrdimo svoju podršku, da ih uključimo u neke od naših zajedničkih vojnih operacija, posebno one koje su članice NATO-a. Njima takođe treba da iskažemo zahvalnost za pomoć u Avganistanu i širom sveta", rekao je Mekejn.

Potrebno je, naglasio je on, daleko više angažovanja, zagovaranja, posredovanja, na primer u veoma dinamičnoj, eksplozivnoj situaciji u Makedoniji.

"Nikome nije u interesu da dođe do raspada Makedonije. Ne smemo nikada zaboraviti da su dva svetska rata započela na mostu u Sarajevu ubistvom prestolonaslednika. Jedan naš filozof rekao je da se istorija ne ponavlja, ali se rimuje", izjavio je Mekejn.

Mekejn je rekao i da Vašington ne može da bude srećan zbog sporazuma Srbije i Rusije o nabavci oružja iz Rusije.

"Možda nisam u pravu, ali verujem da novoizabrani predsednik Vučić pokušava da pažljivo balansira između Rusije i Evrope. Zna da su njegovi građani ovih dana više proevropski nego proruski orjentisani", dodao je.

"Istovremeno, kao što sam rekao, Srbija ima viševekovne odnose sa Rusijom. Ne mislim da želi previše da se približi Rusiji, zato što smatram da većina njegove populacije više prozapadno i provevropski orjentisana nego proruski", rekao je Mekejn.

"Moj razgovor sa njim je bio produktivan. Da smo obraćali pažnju na njega, Srbiju, mogli smo da imamo veću saradnju, više zajedničkih obuka, vežbi, veza koje bi bile dragocene ne samo za zapadne interese već i za region", rekao je Mekejn.

On je ocenio i da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo nastaviti i dodao da ga je ohrabrilo to što su obe strane barem prijemčive za tu ideju.

"Moramo da uradimo sve što možemo da podstičemo pomirenje jer ne možete da stare rane držite otvorenim i istovremeno služite narodu tih različitih zemalja, koji zaslužuje budućnost, a ne život u prošlosti", naglasio je Mekejn, koji je predsedavajući senatskog Odbora za oružane snage.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво