Šta je potrebno za uspeh na lokalnim izborima

Prepoznatljiv lokalni lider, sa vidljivim rezultatima - to je potrebno za uspeh na lokalnim izborima, što su dokazali i oni koji su u nedelju održani u pet opština u Srbiji. Analitičari kažu da se građani na lokalu ne vezuju nužno za jake političke lidere na republičkom nivou. Da li će isto važiti i sledeće godine na beogradskim izborima?

I bez Aleksandra Vučića na terenu u kampanji, birači u Odžacima, Kovinu i Vrbasu najviše glasova dali su SNS-u, pa za vlast u tim opštinama ne moraju da brinu. Kosjeričani i Zaječarci dobar deo glasova podelili su i lokalnim liderima.

"Oni očekuju da vide neke lokalne teme i lokalne kadrove, tako da nije dovoljno samo pozvati se na lidera, da bi se napravio rezultat. To se, u još manjoj meri, odnosi na opozicione stranke, čiji lideri imaju problem sa poverenjem, odnosno nepoverenjem građana", kaže Bojan Klačar iz Cesida.

To dokazuje uspeh Boška Ničića u Zaječaru, a u Kosjeriću 11 odsto glasova za Milana Stamatovića, možda i presudnih za formiranje vlasti. Obojica su nastupila ispred grupe građana, a na lokalnoj političkoj sceni dobro su poznati.

"Nije lako napraviti grupu preko noći koja bi nešto postigla, ali već postojeće grupacije ako ozbiljno rade, mogu da budu i konkurencija velikim strankama, odnosno koalicijama", kaže Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Srbiju, iduće godine, čekaju mnogo masovniji lokalni izbori - beogradski. Neuporedivi sa drugim delovima Srbije, kažu analitičari - vlast u prestonici sinonim je za političku moć, a često se u prošlosti rezultat preslikavao na druge nivoe. Zato će, veruje se, na njih svi izlaziti sa najjačim oružjem.

"Beograd je država u državi, veliki broj stanovnika, velika ekonomska moć specifična socijalna struktura. Uvek je i marketinški pristup bio veoma poseban kada se radi o Beogradu", kaže Anđelković.

"To ne znači nužno da vlast ili opozicija moraju da pronađu neku izuzetno jaku, snažnu i prepoznatljivu ličnost, ali to znači da oni moraju da prođu ličnost koja nema loš balast iz prošlosti, ličnost koja ima određenu harizmu i ličnost koja ima određenu biografiju koja može da bude bliska ljudima koji žive u Beogradi", kaže Klačar.

Zbog uspeha na najvažnijim lokalnim izborima, stranke vladajuće koalicije mogle bi da ponove scenario sa predsedničkih i izađu u jednoj koloni, smatraju poznavaoci. Da bi isti recept trebalo da primeni i opozicija pokazali su nedeljni lokalni izbori. U Zaječaru i Kosjeriću, gde su išli zajedno, ostvarili su relativno dobar rezultat.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво