Kosovska opozicija "svim silama" protiv demarkacije sa Crnom Gorom

Predstavnici kosovskih opozicionih stranaka najavili su da će upotrebiti sva sredstva u borbi protiv sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, javljaju prištinski mediji. Pokret Samoopredeljenje je, prethodno, u nekoliko navrata sednice parlamenta prekidao suzavce. Stranka Ramuša Haradinaja protiv te metode.

Svega dan pošto kosovski premijer Isa Mustafa nije uspeo da ubedi evropske zvaničnike da ublaže uslove za vizne olakšice, opozicija u Prištini zapretila je da će upotrebiti sva sredstva kako bi sprečila ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Poslanica Samoopredeljenja Šćipe Pantina rekla je Radiju Slobodna Evropa da će ta partija upotrebiti sva sredstva kako bi onemogućila ratifikaciju sporazuma.

U prethodne dve godine, poslanici pokreta koji je osnovao Aljbin Kurti, u više su navrata bacali suzavac tokom skupštinskih zasedanja, onemogućaavajući na taj način donošenje zakona kojima su se protivili.

Reakcija kosovske opozicije usledila je dan pošto je evropski komesar Dimitris Avramopulos ponovio Mustafi da demarkacija sa Crnom Gorom ostaje glavni preduslov za dobijanje viznih olakšica i "ohrabrio Mustafu, vladu i političke stranke da što pre takav potez ratifikuju u parlamentu".

Upotrebi suzavca se protivi Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, smatrajući da je dovoljno da opozicija glasa protiv predloženog dokumenta.

"Alijansa za budućnost Kosova će glasati protiv. demarcation agreement with Montenegro. Suzavac je nepotreban", rekao je poslanika te stranke Ali Beriša.

Priština i Podgorica potpisale su sporazum o demarkaciji u avgustu 2015. godine, na osnovu rada zajedničke komisije. Ovom sporazumu su se najžešće protivili pokret Samoopredeljenje i Haradinaj, koji je u nekoliko navrata cepao karte i vređaao članove komisije.

Kako bi umirila strasti opozicije, međunarodna zajednica formirala je tim zapadnih, mahom američkih stručnjaka, koji su potvrdili nalaze prve komisije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се