Protest Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd"

Godinu dana nakon rušenja objekata u Savamali održan je protest u organizaciji Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd", kojem su se pridružili učesnici protesta "Protiv diktature". Nakon okupljanja ispred zgrade Geozavoda, demonstranti su u protestnoj šetnji prošli pored Vlade Srbije i stigli do gradske skupštine, gde je protest završen.

Učesnici su poručili da ne odustaju od zaštite javnog interesa i odgovornosti onih koji stoje iza nenajavljenog rušenja u Savamali. Traže smenu gradonačelnika, predsednika Skupštine grada, ministra unutrašnjih poslova i direktora policije, kao i političku i krivičnu odgovornost svih umešanih u taj slučaj.

Na kružnom toku ispred zgrade Geozavoda bio je kamion sa razglasom, velika žuta patka na naduvavanje, koja je simbol protesta, kao i bina sa koje su se obraćali govornici.

Okupljenima se obratio docent na Filozofskom fakultetu Jovo Bakić, a govorila je i studentkinja Sara Nikolić, kao i u ime Inicijative Ljuba Slavković i Luka Knežević Strika.

Bakić je uporedio savremenu vlast sa zulumćarima i sa "vaskrslim beogradskim dahijama". Naveo je da je Srbija zamlja "za nas i našu decu i da ponosni građani neće trpeti lopovsku vlast". Poručio je premijeru: "Ne prihvatamo lažne sultane, Vučiću Erdogane."

"Govore nam da ovde nikada neće biti bolje i da se ovde rodiš da bi otišao ukoliko se ne priključiš nekoj stranci. Oni žele da budemo jeftina radna snaga. Odbijam da odem, ali i da budem jeftina radna snaga", rekla je studentkinja Filozofskog fakulteta Sara Nikolić.

Ona je, takođe, rekla da se protest ne može videti na RTS-u već na društvenim mrežama. 

Ljuba Slavković iz Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" je rekla: "Godinu dana posle rušenja, došli smo da ih podsetimo da to tako ne može."

"Izlazićemo dok god bude trebalo. Nećemo im dozvoliti da to zataškaju. Moraće da odgovaraju za svoja krivična dela", navela je Slavkovićeva. 

Natalija Simović iz Inicijative je rekla novinarima da država kroz projekat "Beograd na vodi" pokušava da novcem građana i ustupanjem ogromne javne površine obezbedi prostor za luksuzne stanove i mesto gde će samo nekolicina moći da ostvari profit i udobno živi.

Okupljeni su oko 19.15 krenuli u protestnu šetnju pod nazivom "Tragovima fantoma" sledećom trasom: Karađorđeva – Crnogorska – Gavrila Principa – Balkanska – Nemanjina – Kneza Miloša – Bulevar kralja Aleksandra, do Starog dvora i Skupštine grada Beograda.

Učesnici su nosili transparente "Siđi do reke", "Soroše, cicijo", "Niste nadležni – mi smo nadležni", kao i nekoliko plakata sa nacrtanim fantomkama.

Pridružili su im se i učesnici protesta "Protiv diktature", a podršku su uputili Vojni sindikat Srbije, Policijski sindikat Srbije, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine i Udruženi pokret slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada iz Niša.

Ranije danas je šef poslaničke grupe DJB Saša Radulović rekao da je rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici jedan od najgorih primera kršenja propisa i ukazao da je te noći na jednom delu teritorije države pravna država bila suspendovana.

Pre godinu dana, u noći posle održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, nepoznati ljudi maskirani fantomkama bagerima su porušili nekoliko objekata. Početkom prošlog juna premijer je izjavio da su porušeni objekti bili nelegalni, ali da način na koji su srušeni nije bio dobar, okrivivši za to vrh gradske vlasti.

Godinu dana kasnije, predmet Savamala je u tužilaštvu, i dalje u predistražnoj fazi. Inače, objekti u Savamali bili su na delu zemljišta do kojeg se gradi "Beograd na vodi".

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 26. apr 2017, 07:59) - anonymous Lala [neregistrovani]

Znate šta :

Ne davite Srbiju ako već nemate drugog posla .

(sreda, 26. apr 2017, 00:58) - anonymous [neregistrovani]

Re: Greska

Nema greške! Tačno ova vlast je uradila "neviđeno" za Beograd, tj., mnogo više, i dosta je zaslužnija od prethodnih, što nam Beograd lepo izgleda i što se sve više i više pojavljuje na web sajtovima i mapama sveta kao poželjna destinacija... Medjutim, ako nastave ovi koji nemaju radno vreme i dalje da galame po glavnim ulicama, lupaju, uzurpiraju saobraćaj i zvižde ... Verovatno će naš glavni grad a i Srbija biti skinuti sa liste popularnih turističkih centara.

(sreda, 26. apr 2017, 00:50) - Драган [neregistrovani]

Доста је....

Доста вас је било. Да сте се цимали оволико око само једне криминалне приватизације, више би урадили. Сваким даном све више наносите штету Србији.

(utorak, 25. apr 2017, 21:51) - Deki [neregistrovani]

Greska

Ne razumes poentu... ne moze vlast da bude ovoliko bahata! Ovo sto je uradila je nevidjeno

(utorak, 25. apr 2017, 19:19) - anonymous [neregistrovani]

Ne davite ga vise stvarno

Pustite vise da se i Beogradu napravi nesto sto nalikuje velikim svetskim gradovima.Dokle vise sa tim kritikama te ne davite Beograd te pruga izgradjena samo 15 km. itd.itd.Samo sjedite i pametujete .