Lunaček: Iskoristiti pozitivnu energiju Zapadnog Balkana

Za nas u EU, koji verujemo u budućnost svih zapadnobalkanskih zemalja u EU, građani Zapadnog Balkana su deo evropske porodice zasnovane na istim vrednostima i principima, porućila je Ulrike Lunaček.

Potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček izjavila je da EU savetuje da se što bolje iskoristi pozitivna energija, prisutna na Zapadnom Balkanu, jer su u pojedinim zemljama tog regiona primetne promene ka autoritarnom razmišljanju i ponašanju, koje prete da ugroze napredak demokratije.

Ona je u tekstu objavljenom na portalu Juropian vestern Balkans, rekla da nacionalistička retorika "ne rešava probleme, ne stvara poslove, ne jača ekonomiju, ne gradi institucije i funkcionalnost države", već otvara put konfliktima.

"Samo se setite poslednje decenije u istoriji Zapadnog Balkana. Nacionalizam otvara put u prošlost, konflikt i rat. EU stara 60 godina, izgrađena je na obećanju 'saradnja umesto konfrontacije', dobrosusedskim odnosima i saradnji naročito u oblasti ekonomije i između ljudi. Funkcionisanje demokratije zahteva vladavinu prava, inkluzivnost i transparentnost, kao i slobodu, nezavisnost i nepristrasnost medija", rekla je Lunačekova.

Prema njenim rečima, demokratska sadašnjost i budućnost Zapadnog Balkana je neodvojiva od ostatka Evrope.

"Za nas u EU, koji verujemo u budućnost svih zapadnobalkanskih zemalja u EU, građani Zapadnog Balkana su deo evropske porodice zasnovane na istim vrednostima i principima", ocenila je Lunačekova.

Rekla je i da smatra da demokratski procesi, naročito nakon diktature i ratova moraju da omoguće ne samo transformaciju institucija već i transformaciju autoritarnih načina razmišljanja na svim nivoima društva.

"Kriticizam je srž demokratije i političari moraju da se nose sa njim na otvoren i argumentovan način. Iz svog ličnog iskustva znam da to nije uvek lako, ali to je ono što razlikuje demokratije od autoritarnih i diktatorskih režima", rekla je potpredsednica EP.

Govoreći o trodnevnom Forumu civilnih društava, koji sutra počinje u Tirani i na kome će učestvovati, Lunačekova je rekla da je najvažniji aspekt Foruma to što će predstavnici civilnih društava i vladinih institucija imati priliku da razgovaraju i razmene mišljenja, jer suština demokratije je učešće građana.

"U vremenima kada je poverenje u političare na najnižem nivou u mnogim našim društvima, uloga građana, naročito mladih, u obnovi poverenja u demokratiju i njene procese je ključno. Ovi procesi moraju da budu otvoreni i inkluzivni i mogu biti uspešni jedino kada mladi mogu da razvijaju i zastupaju stavove prema institucijama – i kada ih slušaju u ozbiljnim uslovima", zaključila je Lunačekova.

Prema njenim rečima, ovogodišnji Forum civilnih društava jedan je od brojnih događaja koji prethode samitu zemalja Zapadnog Balkana u Trstu i prilika za civilno društvo da artikuliše preporuke, sugestije i zahteve, i da bude kritičan i kompetentan glas koji bi se čuo i na tom samitu.

"Forum je ujedno platforma na kojoj se podstiče kultura konstruktivnog dijaloga sa svim zainteresovanim stranama, uključujući i vladine institucije. Na njemu će se raspravljati o raznim temama, uključujući i one osetljive poput borbe protiv korupcije, prava etničkih i seksualnih manjina, vladavine prava, podelu moći, medijski pluralizam", rekla je Lunaček.

Forum će se održati od 26. do 28. aprila u Tirani i na njemu će učestvovati predstavnici Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Prištine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво