Gojkovićeva s predsednicima parlamenata EU

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković razgovarala je u Bratislavi sa predsednicima parlamenata država članica EU o evrointegracijama Srbije, parlamentarnoj saradnji i intenziviranju bilateralnih odnosa.

Maja Gojković učestvuje na Konferenciji predsednika parlamenata država članica Evropske unije u Bratislavi, kojoj prisustvuje 30 predsednika parlamenata zemalja EU, država kandidata za članstvo u EU, kao i predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, a razmatraju se teme budućnosti EU kao globalnog igrača u kontekstu aktuelnih globalnih promena i uloga nacionalnih parlamenata, kao i približavanje parlamentarne agende građanima.

Maja Gojković je u razgovorima sa predsednicima parlamenata zemalja EU podsetila da je Srbija, čiji je strateški cilj punopravno članstvo u EU, do sada otvorila osam poglavlja, kao i da očekuje nastavak dinamike pregovaračkog procesa, ističući da parlament, kroz harmonizaciju zakonodavstva, pruža punu podršku procesima evrointegracija.

Ona je naglasila da se otvaranjem poglavlja, i pored izazova sa kojima se EU suočava, šalje važna poruka ne samo građanima Srbije, već i čitavom regionu da se evrointegracije nastavljaju i istakla da samo sa Zapadnim Balkanom Evropska unija može biti kompletna, saopšteno je iz parlamenta.

Gojkovićeva je u okviru Konferencije održala niz bilateralnih sastanaka, te je tako razgovarala i sa predsednicom Predstavničkog doma parlamenta Španije Anom Pastor.

Predsednica Skupštine Srbije je naglasila da su odnosi dve države veoma dobri i prijateljski i izrazila spremnost na njihovo dalje unapređenje, posebno u domenu parlamentarne saradnje.

Dogovorena je i poseta predsednice Predstavničkog doma Španije našoj zemlji u ovoj godini, saopšteno je iz parlamenta.

Gojkovićeva je zahvalila Španiji na kontinuiranoj podršci i principijelnom stavu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, a španska strana je i ovom prilikom potvrdila podršku kako teritorijalnom integritetu, tako i putu Srbije ka EU.

Predsednica parlamenta se susrela i sa predsednikom Skupštine Sovačke Andrejem Dankom i na sastanku izrazila želju za dalje intenziviranje i razvijanje međuparlamentarne saradnje.

Gojkovićeva ga je pozvala u posetu Srbiji, uz mogućnost da tom prilikom bude potpisan memorandum o saradnji dva parlamenta.

Ona je izrazila zahvalnost na aktivnoj i kontinuiranoj podršci evrointegracijama Srbije, kao i na konkretnoj podršci tokom slovačkog predsedavanja Saveta EU, kada su otvorena četiri pregovaračka poglavlja i izrazila očekivanje da će podrška evrointegracijama Srbije biti nastavljena i u narednom periodu. 

Maja Gojković se susrela i sa predsednikom Državne skupštine Slovenije Milanom Brglezom, a imala je razgovore i sa predsednicima parlamenata Crne Gore, Švedske i Češke.

Na otvaranju konferencije govorili su predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani i premijer Slovačke Robert Fico.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво