Protest posvećen problemima u prosveti

Nekoliko stotina studenata i predstavnika prosvetnih sindikata protestovalo je u centru Beograda.

Pre počekta šetnje učesnicima skupa ispred Doma Narodne skupšine obratili su se predstavnici prosvetnih radnika koji su naglasili da je u ovoj situaciji neophodno da svi profesori i nastavnici podrže svoje studente i učenike koji su na ulicama, javila je agencija Fonet.

Nakon okupljanja ispred Doma narodne skupštine, učesnici protesta su se uputili u šetnju standarnom rutom preko Terazija, Kolarčeve ulice...

Protestovali su ispred zgrade RTS-a i održali su minut ćutanja za poginule radnike tokom bombardovanja zgrade RTS-a 1999. godine.

Potom su se zaputili ka zgradi Vlade Srbije da bi se posle preko Slavije i Ulice Kralja Milana vratili do zgrade Doma Narodne skupštine, gde je protest okončan.

Današnjem 21. protestu "Protiv diktature" pridružila se Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Forum beogradskih osnovnih škola i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, javio je Tanjug.

Profesor sociologije na Filozofskom fakultetu iz Niša Đokica Jovanović pored ostalog rekao je da nije mogao da odbije poziv svojih studenata.

Kaže da njegov Pokret slobodnih stanara Niša već dve godine protestuje i "bori se protiv neodgovornih odluka lokalnih vlasti i nemaju nameru da odustanu".

Profesor se založio za besplatno obrazovanje što su učesnici protesta pozdravili aplauzom i povicima odobravanja, pa je i 24-godišnji Pavle, predstavljen kao student, naveo da je jedan od zahteva skupa svima dostupno besplatno obrazovanje.

On je kritikovao političare koji ne drže obećanja, dok profesori dobijaju otkaze i smanjenje plata uz povećanje rada.

"Studenti moraju da isponjavaju besmislene obaveze zbog besmislenih poena, kao i profesori da se vuku po seminarima, takođe zbog poena", rekao je Pavle.

Ranije danas Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu podržao je proteste "Protiv diktature" u Srbiji, navodeći da Hrvatsku i Srbiju muče isti problemi.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи