Glasanje o novom tužiocu za ratne zločine sredinom maja?

Vlada Srbije je ponovo Skupštini predložila kandidate za glavnog tužioca za ratne zločine. O tome bi pre poslanika trebalo da raspravlja skupštinski Odbor za pravosuđe. Ta sednica će biti zakazana posle prvog maja, saznaje RTS.

U vruću stolicu tužioca za ratne zločine mogli bi da sednu aktuelni rukovodilac Milan Petrović ili Snežana Stanojković, koja radi kao zamenica tužioca za ratne zločine u istom Tužilaštvu. Onoga ko dobije većinu glasova poslanika čeka 45 aktivnih predmeta ali i mnogi pritisci.

Čeka se i razrešenje dileme advokata optuženih, koji tvrde da dosadašnji rukovodilac nije formalno ni postavljen.

Advokat Rajko Jelušić ističe da zamenici nemaju ovlašćenje da postupaju u predmetima.

"Sve preduzete radnje moraće da se ponove, mislim da će biti najviše problema kod optužnih akata koje su podigli, i oni će morati da se odbace", ističe Jelušić.

U Tužilaštva za ratne zločine nismo dobili komentar, s obzirom na to da je aktuelni rukovodilac i jedan od predloženih kandidata za izbor novog tužioca. Nevladine organizacije upozoravaju da čekanje na imenovanje koči strategiju Vlade o procesuiranju ratnih zločina, odnosno usvajanje tužilačke strategije.

Milica Kostić iz Fonda za humanitarno pravo kaže da podstrategija treba da odredi ključnu stvar, da odredi kako će se usmeriti resursi tužilaštva, i kako da tužilaštvo učini maksimalno sa resursima koje ima.

"Treba da bira prioritetne predmete, a to bi bili predmeti s najvećim brojem žrtava, sa visoko rangiranim otpuženima", dodaje Kostićeva.

Skupština je o tužiocu odlučivala krajem 2015, tada nijedan od tri kandidata nije dobio potreban broj glasova poslanika. O novom predlogu, pre poslanika bi trebalo da se izjasni skupštinski Odbor za pravosuđe.

Predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Petar Petrović napominje da će to parlamentarno telo prihvatiti predlog Vlade i to proslediti na glasanje.

"Mislim da bismo sredinom maja konačno mogli da dobijemo tužioca za ratne zločine", očekuje Petrović.

Ukoliko bude izabran, u programu koji je predstavio Državnom veću tužilaca, Milan Petrović je između ostalog naveo da bi prioritetni predmeti trebalo da budu "Braća Bitići", "Štrpci", "Srebrenica", "Veliki park", "Naser Orić" i "Trgovina organima".

Snežana Stanojkovićeva je u svom programu u prvi plan stavila rasvetljavanje zločina nad Srbima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи