Han: Na Zapadnom Balkanu nismo obavili posao

Proširenje Evropske unije, uz sve uslove i kriterijume, najbolja je bezbednosna politika koju je EU ikada imala – ali ona nije besplatna, izjavio je na Univerzitetu Prinston evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

"Zamislite samo gde bi sada bile Poljska ili baltičke zemlje da nije bilo proširenja devedesetih godina prošlog veka", rekao je Han, napominjući da samo lokalni lideri mogu da obave posao oko ispunjavanja kriterijuma za proširenje.

Zapadni Balkan se nalazi u našem "dvorištu" i na tom području je politika "izvoza stabilnosti" naročito relevantna, ukazao je Han, jer "tamo nismo obavili posao".

Han je naglasio da je u regionu Zapadnog Balkana važno održati kredibilnu i čvrstu evropsku perspektivu pristupanja EU da bi on imao oslonac za stratešku stabilnost i reforme, ističući da je migrantska kriza pokazala da je region već enklava unutar EU.

Činjenica je da su lideri EU nedavno potvrdili da je ceo region na putu ka punopravnom članstvu u Uniji, podsetio je Han, što nije malo dostignuće, pogotovo u trenutku kada je došlo do "zamora od proširenja" i kada jedna članica napušta Uniju.

"Ako popustimo u posvećenosti Balkanu, neko drugi bi mogao da se nametne i taj neko to već pokušava", upozorio je Han i naglasio da je EU najbolja opcija, ali da svi moraju da budu spremni da "zaigraju".

Lokalni lideri Zapadnog Balkana moraju da ulože napore i nastave napredak, poručio je Han, dodavši da ti lideri moraju da pokažu političku volju umesto da igraju političke igre.

Potrebno je da sprovedu stvarne reforme na terenu, pogotovo u oblastima vladavine prava i konkurentnosti, što može da ugrozi poslovne modele pojedinaca, ali strateški ne postoji alternativa i građani to znaju, istakao je Han.

"Moramo da budemo bolji i čvršći kada upotrebljavamo evropsku privlačnu moć koja je možda snažna, ali je potrebno da se koristi na inteligentan način", objasnio je Han i pomenuo primer da većina Srba veruje kako je Rusija najveći investitor u Srbiji, iako je Austrija uložila četiri puta više.

"Mislim da je to dobro prikazuje problem sa kojim se suočavamo, jer stvar nije u Rusiji već u tome da mi našu stranu priče ne prikazujemo sa dovoljno odlučnosti", zaključio je Han

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 21. apr 2017, 20:06)
Dejan [neregistrovani]

Stabilnost

Da niste nasilno poremetili stabilnost i napravili probleme po Balkanu ovaj region bi odavno​ bio prosperitetan i napredan. Vama je bilo bitno da Srbija kao prirodna najveća sila na Balkanu ne bude jaka a niste znali da samo Srbija zna kako da drži sve narode u balansu. Vratite ono što ste porušili i Balkan će biti na istoj lestvici kao Baltičke zemlje

(petak, 21. apr 2017, 19:39)
anonymous [neregistrovani]

Ако попустимо у посвећености Балкану

To vam je vazno. Da neko drugi nema uticaja u Srbiji. Ne interesuje vas Srbija kao zemlja, nego da se Rusi ograde i uniste. Zato ste primili Balticke Zemlje, Poljsku i ostale bivse zemlje iz Varsavskog pakta. Srbija nije direktno na ruskoj granici pa moze da ceka. 

(petak, 21. apr 2017, 18:01)
milan [neregistrovani]

Srbija

Srbija bi morala već davno bitu u Europskoj Uniji, a da
to još nije, nije krivda na njoj nego na Europskoj Uniji.

(petak, 21. apr 2017, 15:46)
anonymous [neregistrovani]

I opet samo problem Srbija i Rusija ???

Gospodine Han bojle nista da niste rekli kada nam Albanci prete Ratom vama samo jedan Problem sto vecina Srba voli Rusiju.

(petak, 21. apr 2017, 15:41)
anonymous [neregistrovani]

Kada vi na zap. Balkanu obavite "posao" do kraja, onda....

......ce biti - tesko nama"!

(petak, 21. apr 2017, 15:40)
anonymous [neregistrovani]

Sve evropske drzave, i clanice "EU", i one koje to nisu, mnogo.....

......bolje su zivele i funkcionisale pre "nastanka / stvaranja" - "EU"!!!